Een nieuwe woning kopen en hypotheek berekenen
Ga je een nieuwe woning kopen, dan ga je ongetwijfeld weer flink aan de slag met het interieur. Aangezien half Nederland momenteel lijkt rond te kijken naar een nieuwe woning, leek het mij goed om ook hier eens wat ideetjes, tips en ervaringen over te delen. Ik ben geen expert op dit gebied, maar heb het proces zelf al meegemaakt en meerdere keren van dichtbij gevolgd.
Wij kochten ons huis in 2011, toen was de woningmarkt een echte buyers markt. Wil je nu (2016) een nieuwe woning kopen in de randstad dan krijg je te maken met een sellersmarkt. Met andere woorden, de verkoper heeft een sterke positie. Er wordt vaak overboden en je moet vaak snel handelen.
Concessies doen
Zelf ben ik erachter gekomen dat bij welk budget dan ook, er altijd concessies gedaan moeten worden. De ene woning heeft namelijk een prachtige tuin en woonkamer, maar geen extra slaapkamer. En die woning met zoveel ruimte boven, heeft weer een mini tuin of achterstallig onderhoud.
Het is logisch, want hadden ze alles gehad dan zou de woning een andere verkoopprijs hebben.
De truc is om de woning te vinden met de voor jou ideale mix van voordelen, en zeer acceptabele nadelen.
Omgeving en uitbreiding
Er zijn heel veel dingen die je aan een woning kunt veranderen. Je kunt er misschien wel een verdieping opzetten, een dakterras maken of een uitbouw maken in de tuin.
Maar wat je in elk geval niet kunt veranderen is de buurt en het perceeloppervlak (het totale stuk grond waar je woning op staat).
De buurt heb ik zelf altijd erg belangrijk gevonden, wist je dat 15% van alle verhuizingen te maken heeft met overlast of problemen met de buren of de buurt?
Nieuwe woning kopen
Een nieuwe woning kopen is iets dat je zeker niet elke dag doet. Er zijn genoeg verhalen van mensen die te verliefd waren geworden op een woning, en veel te veel betaalden.
Ook al heb je al zo lang gezocht, zorg ervoor dat jij niet tot die groep gaat horen. Hoe je dat voor elkaar krijgt?
- Toon niet té veel interesse in de woning. De verkoopmakelaar staat voor zijn gevoel sterker.
- Verdiep je goed in de regels van het biedsysteem dat in jouw geval geldt. Goed op de hoogte zijn van de regels is niet handig, het is een absolute must.
- Bij het uitbrengen van het bod kunnen wijze van financieren, datum van overdracht en bouwkundige inspectie een vrij grote rol spelen.
- Als je een bod uitbrengt op een populaire woning en boven de vraagprijs zit, dan weet je dat de verkopers waarschijnlijk wel geïnteresseerd zijn (anders hadden ze de vraagprijs hoger gemaakt). Je kunt ze onder druk zetten door je bod maar 24 uur te laten gelden. Zo geef je jezelf een machtige positie, want de verkoper zal bang zijn om je bod kwijt te raken.
Hypotheek
Dan het financieren. Het begint allemaal bij het hypotheek berekenen. Er zijn talloze tools op het internet, maar in mijn ervaring kun je beter gewoon naar een bank zoals bijvoorbeeld ING bank, of bemiddelaar.
Wij hebben gekozen voor een bemiddelaar. Dat kostte bijna 3.000 euro, wat je wel weer mag aftrekken van de inkomstenbelasting (waardoor je bijna de helft terugkrijgt). Omdat ik ook ondernemer ben was dit wel zo handig, er kwam veel meer papierwerk bij kijken dan bij een normale aanvraag.
De vraag die je natuurlijk als eerste beantwoord wilt zien is: “hoeveel hypotheek kan ik krijgen?”. Als vuistregel wordt vaak genomen dat je je bruto jaarsalaris ongeveer keer 4 kunt doen. Maar dat is slechts een indicatie!
De maximale hypotheek berekenen wordt gedaan aan de hand van je inkomsten en schuldenlasten. De schuld van DUO (voorheen IB groep) telt tegenwoordig ook mee bij de meeste geldverstrekkers.
Eigen geld bij nieuwe woning kopen
Tegenwoordig heb je ook zelf eigen geld nodig als je een nieuwe woning gaat kopen.
Bij de meeste geldverstrekkers kun je niet meer geld lenen, als je eigen geld meebrengt. Natuurlijk kun je wel met dat eigen geld een duurdere woning kopen, maar niet meer lenen in de vorm van een onderpand. Daarvoor is de taxatiewaarde van de woning veel belangrijker.