Opberg ideeen; slimme trucs en extra opbergruimte
Man, wat is een opgeruimd huis toch fijn! Maar tegelijkertijd is het soms ook heel lastig om alles opgeruimd te houden. Hoeveel opberg ideeen je ook hebt, uiteindelijk gaat het erom dat alles gewoon een plekje krijgt. En hoe meer spullen je hebt, hoe moeilijker dat wordt.
Ik heb er onlangs een boek over gelezen van Marie Kondo. Een Japanse guru op het gebied van opruimen. Aangezien ik daar best wat van geleerd heb, zal ik in dit artikel regelmatig gebruik maken van haar wijsheden. Maar tegelijkertijd zijn slimme opberg ideeen ook handig om uiteindelijk de spullen die je wèl wilt bewaren een goede plek te geven.
Tijdens het opruimen zou het zomaar kunnen dat je wat cadeaukaarten tegenkomt. Ken je Giftomatic al? Daar kun je je voor aanmelden, en krijg je elke week een mailtje met superleuke productsuggesties toegestuurd. Het is gratis en zo weet je zeker dat je de bon niet meer vergeet. Kijk maar op Giftomatic.nl.
Opberg ideeen
Ok, laten we starten met wat leuke opberg ideetjes waardoor je net even wat makkelijker je spullen kwijt kunt. Lekker luchtig, dan duiken we straks in een stukje psychologie achter het opruimen.
Te koop voor rond de 10 euro bij bol.com
Superhandig, hierdoor liggen de deksels niet meer tussen de pannen, en kun je ze makkelijker stapelen.
Omdat we hier heel vaak vragen over hebben gekregen, bieden we nu 3 pannendeksel houders in onze eigen webshop aan.
Een dergelijk rek is ook te koop bij bol.com maar dan voor €24,95.
Extra opbergruimte
Behalve de spullen in je woning slim opbergren, kun je ook extra ruimte creëren. In je huis zijn zoveel inefficiënte loze ruimtes, als je daar opbergruimte van zou maken dan ben je een heel eind op weg.
Ik heb een aantal foto’s geselecteerd van projecten die mij zelf erg aanspreken.
Schoenen & Kleding
Als er iets in het leven is dat altijd blijft terugkomen en een zooitje is, dan is het wel kleding… Kijk eens mee naar deze slimme oplossingen om je kleding efficiënt op te ruimen!
Deze superslimme kledinghanger voor broeken is onlangs ook toegevoegd aan de interieur-ideeen.com webshop.
Kabels wegwerken
Nog zo’n irritatie in je woning; al die rondslingerende kabels. We hebben er een tijdje geleden een uitgebreid artikel over geschreven, dat lees je hier.
Wat dacht je van deze geweldige kabelhouder. Het werkt met magneten waardoor je de kabel eenvoudig pakt, en weer opbergt.
Je kunt ‘m hier bestellen.
Ook ontzettend handig om kabeltroep te reduceren (vooral op je slaapkamer of bureau), is deze 3-in-1 dockstation. Geschikt voor smartwatch, telefoon en earpods. Alles laadt draadloos op. Geschikt voor Apple en alle Android toestellen. Hij heeft ook zelfs USB C!
Heerlijk om het aantal kabels te reduceren!
De spullen in je huis opbergen
Hoe minder spullen je hebt, hoe minder snel het een rotzooitje wordt.
Maar hoe krijg je dat voor elkaar?
Als je goed nadenkt, dan heb je eigenlijk maar heel weinig spullen nodig. Veel minder dan dat de meeste mensen hebben.
Het is ook logisch om iets te bewaren, want wie weet komt het ooit nog van pas. Wat je eigenlijk opoffert bij het bewaren, is ruimte. Maar dat gebeurt heel onbewust, terwijl als je echt veel bewaart je steeds meer bagage met je mee gaat dragen.
Voorbeelden van onnodige spullen
Soms kan een bepaalde handeling, bijvoorbeeld bij het koken, absoluut een stukje handiger. Daar kun je dan een product voor kopen, maar aangezien je dat gerecht maar 1 a 2 keer per jaar kookt, heb je dat product echt nodig?
Dat is maar een voorbeeld, maar het geldt ook voor sportspulletjes, gereedschap om thuis te klussen (ken je Peerby?) en ga zo maar door.
Kleding
Ook kleding is zo’n onderwerp waar kasten mee volhangen. Ook met heel veel kleding die je nooit meer draagt.
Volgens onderzoek dragen de meeste mensen 80% van de tijd, maar 20% van de kleding die ze bezitten. Moet je al die dingen die je altijd maar hebt bewaard, echt je kostbare ruimte laten innemen?
Ik vind van niet.
Weg ermee! Als ik een bepaald kledingstuk waar ik over twijfelde toch weg deed, heb ik daar nog nooit spijt van gekregen. Het geeft ook de mogelijkheid om weer extra te genieten van iets nieuws.
Spullen weg doen
Hoe dan ook, eenvoudig is het niet om spullen weg te doen.
Marie Kondo, de opruimguru uit Japan die dit boek schreef, zegt dat je echt heel radicaal te werk moet gaan. Je kunt alle spullen die je bezit onderverdelen in een paar categorieën, waarvan kleding, prularia en waardevolle herinneringen er een aantal zijn.
In plaats van per kamer, moet je per categorie je spullen gaan selecteren om weg te gooien of niet.
De tip die mij het meest heeft geholpen, is dat ik mij nu realiseer dat een product “zijn rol heeft gehad” in mijn leven. Daarvoor kun je hem als het ware “bedanken”.
Ok – klinkt misschien wat zweverig. Maar als je je bedenkt dat een bepaald interieur cadeau dat je hebt gehad, echt leuk was op het moment dat je het ontving maar je gebruikt het nu niet meer, dan kan het weg. De rol die het heeft gehad was jou een leuk gevoel geven dat je het kreeg, en de gever een goed gevoel geven dat hij het kon geven.
Ik kan het boek zeker aanraden voor wie meer wilt weten over spullen weggooien: het is te koop bij Bol.com
Indeling opberg ideeen
Waar je ook veel winst mee kunt behalen zijn de volgende opberg tips:
- Leg spullen die je vaak nodig hebt, makkelijk voor het pakken
- Creëer een rommel laatje wat als tijdelijk onderkomen dient voor spullen zonder bestemming
- Zoek de slimste plek voor schoenen die uit gaan, hoe makkelijker je daarbij kunt hoe beter het werkt
Uiteindelijk draait een opgeruimd huis in mijn ogen voor 40% om een goede indeling, 40% om niet te veel spullen te hebben en 20% om discipline.
hallo,
waar kan ik de houten (of enkel houtlook) opbergdoos vinden?
Het betreft de foto boven deze tekst :
“Net dat beetje extra ruimte in de kast, waar je ook nog eens super makkelijk bij kunt.”
gr,
linda
Ikea
Is een tijdschriftenhouder
Waar kan ik de badkamer uitschuif kast vinden?
de uitshcuiflade in de badkamer is maatwerk. een handige harry kan dit zelf of anders laten maken door een schrijnwerker;
Ongebruikte kleding is makkelijk te herkennen. In het begin van het seizoen hang je alle kapstokken andersom in de kast en na de eerste keer dragen in het seizoen meer je dan om. Wat op het einde vh seizoen nog hetzelfde hangt doe je weg.