Mijn ouders hebben altijd een open haard gehad, en vooral in de winter zorgde dat echt voor heel veel warmte en sfeer. Het was altijd weer een feestje als hij aanging, en helemaal na een dag schaatsen of door de sneeuw lopen is het superknus om bij de haard te zitten.

Als je al een haard in je woning hebt, dan heb je mazzel. Maar wil je er juist een in je woning, dan kun je last krijgen van keuzestress… er zijn tegenwoordig zoveel haarden die een unieke sfeer opwekken, je ziet door de bomen het bos niet meer. En je vraagt je continu af: welke haard past nou het beste bij mijn wooninterieur?

Wat is er leuker dan in de winter eens lekker naar de mogelijkheden te kijken. Dat heb ik voor je gedaan, met deze 4 open haard ideeen als resultaat.

open haard idee

1. Knusse zitplek naast de haard

Ik bijt het spits af met het eerste open haard idee, namelijk een huiselijk zithoekje bij een vrijstaande gashaard. Hierbij zet je een comfortabele stoel naast de kachel, zodat je een warm middelpunt in de woonkamer creëert. Een ontspannend plekje waar je ongestoord een spannend boek openslaat, een kopje koffie drinkt of de krant leest.

Ideaal als je even wilt terug trekken uit het dagelijkse leven.

ideeen open haarden
Wat lezen bij de open haard is heerlijk ontspannen

Vergeet niet om een kleine bijzettafel neer te zetten om je boek weg te leggen of als onderzetter te gebruiken voor je koffie. Het is een ideale plek om samen te genieten van de warmte als je bijvoorbeeld 50 jaar getrouwd bent.

Ik raad je aan om voor een kachel te gaan die je om zijn as kunt draaien. Zo is het vuur van alle kanten te zien en te voelen.

2. Houtopslag bij de haard

Of je nu een houtkachel of gashaard wilt, een houtopslag is wat mij betreft een aanwinst voor ieder wooninterieur. Sowieso geven natuurproducten (groen, bamboe, steen etc.) altijd wat extra’s aan je interieur.

Houtopslag zorgt voor een landelijke en nostalgische sfeer. En het is ook nog eens decoratief. Ideaal wanneer je een gashaard op het oog hebt, en toch de illusie wilt opwekken van een echte houtkachel. Maar dan rijst nog de vraag: welke mogelijkheden zijn er eigenlijk?

ideeen open haard
Houtsopslag bij de kachel geeft het een landelijk gevoel, een aanwinst voor je interieur

Je kunt denken aan een vrijhangende opslag naast de haard of een breed plateau (waar de houtblokken in uitsparingen liggen).

Maar de meest voorkomende opslag is een verticale nis zoals op de foto. Dit is een ideale oplossing wanneer er weinig ruimte is naast de gashaard. En het mooie is, het draagt ook nog perfect bij aan een robuuste uitstraling en een huiselijke sfeer.

3. Open haard ideeen: gashaard in de keuken

In het begin van het artikel had ik de nadruk gelegd op de woonkamer. Maar toch wil ik een andere ruimte aan het licht brengen, namelijk de keuken. Dit is niet de eerste plek die in je opkomt. Maar het is net zo gezellig!

En zeg nou zelf, tijdens het kokkerellen en avondeten de heerlijke warmte van de haard voelen. Met de gehele familie gezellig aan de eettafel, terwijl je een glimp opvangt van de vlammen. Dat brengt een knus gevoel naar boven!

idee open haard
Open haard ideeen; een gashaard in de keuken is superknus en gezellig voor tijdens het kokkerellen

Op de foto zie je bijvoorbeeld een wat strakke inbouwhaard die eigenlijk perfect in de keuken verwerkt is.

Tijdens het doorbladeren van wat brochures werd duidelijk dat voor iedere keukenstijl, landelijk of modern, er absoluut een geschikte haard te vinden is. Ik keek overigens in de brochures met gashaarden van Faber.

4. Haard en meubel in één

Heeft jouw woonkamer veel ruimte en wil je dit sfeervol opvullen? Dan raad ik je aan om de gashaard te combineren met een strakke ombouw én plateau.

Door bijvoorbeeld de ombouw tot aan het plafond te trekken, wordt de gehele constructie één geheel met jouw interieur. En voor de boekwurmen onder ons. Maak uitsparingen aan de rechter -of linkerkant van de ombouw, zodat je jouw boeken een mooi plekje kunt geven. Geen leesvoer meer in het zicht, wat zorgt voor een nette en opgeruimde kamer.

Breid de ombouw uit met een modern en functioneel haardplateau. Hierop plaats je vervolgens wat stijlvolle woonaccessoires zoals plantjes, kaarsen of een lamp. Met een inbouwgashaard van bijvoorbeeld Bellfires ben je op de goede weg.

Maar een plateau heeft nog een voordeel, namelijk de open ruimtes onderin. Deze uitsparingen zijn ideaal te gebruiken om je spullen op te bergen.

Denk aan een paar rieten mandjes of apparatuur voor de televisie. Een klein beetje houtvoorraad kan natuurlijk ook.

Een plateau is samengevat zeer functioneel en decoratief. Toch heeft het nog een ander voordeel, namelijk ontspanning. Naast de haard, en op het plateau, kun je een knusse zithoek maken. Je hoeft enkel wat kussentjes neer te leggen, een boek te pakken en lekker te gaan zitten naast de mooiste warmtebron van je woning.

Stuk voor stuk leuke open haard ideeen voor een gashaard in jouw woning!