It’s that time of the year: je houten raamkozijnen en deuren zijn toe aan een likje verf. Heb je houten schrijnwerk, dan geef je dit best om de 5 jaar een schilderbeurt. Om de klus zo efficiënt mogelijk te klaren en zo lang mogelijk te genieten van mooi geverfde ramen en deuren, zijn er een aantal dingen die je zeker niet mag doen!

1. Schilderen zonder te schuren

Je kan niet zomaar je houten ramen en deuren beginnen te schilderen zonder dat je de vorige laag verf eerst lichtjes afgeschuurd hebt. Gebruik hiervoor schuurpapier met een zachte korrel. Vergeet niet om nadien te ontstoffen.

2. Schilderen op afgebladderde verf

Je kent het wel: houten ramen met lelijke afgebladderde verf die loskomt. Het is een heel slecht idee om hier gewoon over te schilderen. Als de oude verf gebarsten is, moet je deze laag eerst verwijderen door ze af te schuren.

3. Schilderen zonder te ontvetten

Nadat je je ramen en deuren geschuurd en ontstoft hebt, moet je ze ontvetten. Hierdoor zal de nieuwe verf immers beter hechten op je schrijnwerk. Ontvet met water en een scheutje ammoniak. Gebruik geen white spirit! Dit laat een vette laag achter, in plaats van het hout te ontvetten.

schilderen woning

4. Schilderen zonder je schrijnwerk af te plakken

Je wil uiteraard geen verf morsen op de vensters of de muren. Plak daarom je schrijnwerk af voor je begint te schilderen. Gebruik hiervoor kwalitatieve tape die goed blijft zitten. Zo voorkom je dat je morst met verf.

5. Schilderen zonder primer te gebruiken

Het is essentieel om eerst 1 of 2 lagen primer (een soort van basiscoating) aan te brengen voor je je eerste laag verf aanbrengt. Gebruik primer op waterbasis.

6. Schilderen met synthetische verf

Dit is vooral een don’t bij het schilderen van je schrijnwerk langs binnen. Een gebrek aan zonlicht kan ervoor zorgen dat je verf na verloop van tijd een gele gloed nalaat op je houten ramen of deuren.

Aluminium ramen en deuren

Zinkt de moed je in de schoenen bij het lezen van dit artikel? Of heb je schoon genoeg van die 5-jaarlijkse schilderbeurten? Overweeg dan om je houten ramen en deuren te vervangen door aluminium ramen en deuren. Het is een investering die op termijn zeker de moeite zal lonen. Aluminium is namelijk een enorm onderhoudsvriendelijk materiaal van topkwaliteit! Wanneer je trouwens opzoekt wat de prijs van ramen en deuren in aluminium bedraagt, zal je aangenaam verrast zijn.

Reken trouwens de kostprijs van al die verfbeurten eens uit. Om nog maar te zwijgen van jouw eigen werkuren! Of die van de schilder, indien je de klus uitbesteedt.