Heb je een houten tuintafel gekocht voor in de zomer? Hij staat waarschijnlijk het hele jaar door buiten, wat ervoor zorgt er voor dat hij elke dag opnieuw heel wat te verduren krijgt.

In het bijzonder de weersomstandigheden oefenen een niet onbelangrijke invloed uit op de staat van uw tuinmeubelen. Denk hierbij niet alleen aan een felle zon, maar wat verder ook te denken van hevige regen of vorst. De felle zon heeft de kleur van mijn zelf geplaatste schutting helaas al flink aangetast.

Dat is echter nog niet alles. Aan een tuintafel wordt er uiteraard ook gegeten en gedronken. Dit kan er voor zorgen dat er kringen of krassen ontstaan. Om er zeker van te kunnen zijn dat hij de authentieke uitstraling zo lang mogelijk weet vast te houden kan je ervoor kiezen om ‘m te schuren en te lakken.

steigerhouten-meubels

Ik ben niet altijd even zorgvuldig met het opknappen van mijn spullen, maar in dit geval wilde ik het eens grondig aanpakken. Aangezien ik laatst heb uitgezocht hoe je dit het allerbeste kunt doen, hierbij de info van wat ik heb geleerd 🙂

Voorbereiding

Voordat je ervoor kiest om te beginnen met het schuren en lakken, is het wel zo handig om je eerst even voor te bereiden.

Zet bijvoorbeeld je tuinstoelen wat verder weg, zodat ze niet beschadigen.

De eerste stap die wordt aangeraden om te zetten, is het reinigen van de ondergrond. Dit doe je door gebruik te maken van een thinner, een rinser of ammoniak.

De tuintafel schuren

Wanneer de tuintafel is gereinigd, is het tijd om de ondergrond te schuren.

Pak wat schuurpapier met schuurkorrel van 80, 100, 120 of 180.

De keuze van de schuurkorrel wordt uiteraard gebaseerd aan de hand van de grofheid van de houtsoort. Schuur in de lengterichting van het hout!

Maak bij voorkeur gebruik van schuurpapier die beschikt over een hoge kwaliteit. Deze zal minder snel afslijten en bovendien zullen er ook minder krassen opduiken op de ondergrond. Na afloop van het schuren kan je gebruikmaken van een stoffertje met zachte, lange haren om de ondergrond goed af te stoffen.

Klaar met schuren? Dan kan er een eerste laag grondverf op worden aangebracht. Dit zorgt er voor dat de lak of beits die straks op de tuintafel wordt aangebracht beter zal hechten.

De eerste laag grondverf kun je het beste mengen met 10 procent terpentine. Dat zorgt er voor dat ze beter in het hout kan doordrengen. Maak gebruik van een kwast met goede haren en werk altijd van boven naar beneden en vervolgens van beneden naar boven.

Is de grondverf goed opgedroogd? Dan kun je voor de tweede keer schuren en afstoffen.

Het plamuren van de tuintafel

Zitten er gaten of scheurtjes in de tuintafel? Dan is plamuren een volgende stap om hem perfect te krijgen.

Het plamuren gebeurt door middel van een twee-componenten-plamuur of houtrotvuller. Met lakplamuur krijg je de laatste oneffenheden weg.

Maak gebruik van speciale plamuurmessen en zorg er voor dat er niet teveel plamuur wordt gebruikt.

Uiteraard laat je alles goed drogen. Je kunt met je vingertoppen voelen, door er zachtjes overheen te glijden, of het nu echt helemaal strak en glad is.

Wilt je er absoluut zeker van zijn dat het mooist mogelijke eindresultaat kan worden bereikt? In dat geval is het interessant om er voor te kiezen om nogmaals met de grondbeits of eventuele grondverf over het blad te gaan.

Uiteraard moet je daarna nog een keertje schuren en afstoffen, maar ja je gaat voor de perfecte aanpak! Daarna mag de eerste laag lak of beits erop. Het is belangrijk om hierbij vlot te werken en ook het gebruik van een echt kwalitatieve kwast is een must. Bespaar daar niet op!

Laat de lak of de beits altijd goed opdrogen en wees er zeker van dat niemand in tussentijd tegen de tuintafel aan kan lopen. Hou ook rekening met vallende bladeren, of misschien zelfs poepende vogels!