Veel mensen waaronder ik zelf, vinden de keuken de meest belangrijke leefruimte, vooral omdat het gewoon een praktische ruimte is. Het is eigenlijk een ruimte waar het hele gezin bijeenkomt. Bij ons thuis zit een eetruimte aan de keuken vast, een erg centrale plek dus. Daarom wil ik graag een sfeervolle keuken waar we gesprekken kunnen voeren, lekker kunnen eten en het naar ons zin kunnen hebben.

Wil je nog een meer sfeervolle keuken hebben? Deze tips helpen:

1. Kleur

De kleur muurverf die jij gebruikt kan invloed hebben op de sfeer in de keuken maar het kan ook bepaalde gevoelens bij mensen oproepen. Zoals de warme kleuren blauw, groen of lichtbruin. Je moet natuurlijk wel even kijken naar de grote van je keuken.

Door een donkere kleur krijg je juist een kleinere kamer dus pas wel op welke kleur je wilt hebben in je keuken. Voor mensen die een nieuw huis hebben gekocht, vinden het juist fijn om er een andere kleur over heen te doen want zo krijgen ze ook echt het gevoel dat ze in een fris nieuw huis zijn gekomen.

2. Houten vloer in de keuken

Door het gebruik van hout in je keuken laat het al veel knusser voelen. Je kan het bijvoorbeeld alleen aan de keukenkastjes en het keukenblad doen.

Het hout kan ook in de keuken verwerkt worden door middel van lambrisering of als vloerbedekking. Dat is juist om de keuken wat meer landelijke knusheid te geven.

Veel mensen zijn bang om een houten vloer in de keuken te laten plaatsen want ze denken dat een houten vloer kwetsbaarder is. Maar met het juiste onderhoud kan je de houten vloer beschermen tegen slijtage en vlekken.

Meer informatie over verschillende keukens vind je bijvoorbeeld op de site van keukenspecialist Hummel Haulerwijk.

Voorbeeld van een sfeervolle keuken:

Sfeervolle keuken

3. Open haard

Wil je al een dubbel warm gevoel krijgen in je keuken? Dan kun je een open haard plaatsen! Natuurlijk zijn niet alle keukens hiervoor geschikt, maar met een open haard wordt het wel een heel gezellig plekje.

Tijdens de wintermaanden zorgt de open haard voor een gezellige sfeer maar ook voor de frisse zomeravond kan de open haard goed van pas komen. Samen met een houten vloer in de keuken zorgt dit voor heel veel sfeer.

4. Bar

Een bar biedt zeer veel mogelijkheden en zorgt voor een gezellige uitstraling. Je kan gemakkelijk even je vrienden uit nodigen en gezellig aan de bar zitten terwijl je kinderen of vrouw aan de keuken tafel kan plaats nemen.

Voor mij is de toevoeging van een bar het ultieme middel om een sfeervolle keuken te maken. Gezellig samen ontbijten, of ’s avonds nog een midnight snack nuttigen.

sfeervolle keuken met bar

5. Accessoires

Ik hou van fotograferen! Regelmatig bestel ik een pronkstukje op canvas, en vaak kan ik het ook niet laten om dit als cadeau te geven.

Ook in de keuken werkt dit heel goed, vooral als het een persoonlijke foto of woonaccessoire is.

Zo kan je bijvoorbeeld voor een foto op hout kiezen. Daarmee kan je een leuke familiefoto ophangen dat een natuurlijke en een unieke uitstraling geeft. Je kan ook kiezen voor een foto op canvas. Het is ook gezellig om leuke kaarsjes of vazen te plaatsen. Hieronder zie je twee kleine voorbeelden van een foto op canvas en op hout, gemaakt bij Fotofabriek.nl.

Voorbeeld van een foto op canvas:

Foto op canvas

Voorbeeld van een foto op hout:

sfeer met foto op hout

6. Belichting

Extreem belangrijk is de verlichting! Bezuinig hier in elk geval niet op.

Door de juiste belichting te hebben kan je zonder veel moeite een warme en knusse sfeer creëren. Maak je donkere hoekjes iets lichter met spotjes. Of heb je ergens een leuk kastje staan waar je super blij mee bent? Richt dan daar je spotje op voor een sfeervol gevoel.

7. Vloerkleden

Het klinkt misschien niet heel erg praktisch of hygiënisch, maar door een vloerkleed te plaatsen in de keuken ontstaat er een gezellige sfeer.

Als je de hele tijd van die koude voeten hebt is een vloerkleedje wel fijn. Je moet natuurlijk wel voor een kleed kiezen wat makkelijk schoon te maken is.

8. Planten

Een plant kan je echt niet missen in je keuken. Het ziet er niet alleen leuk uit maar het reinigt ook nog eens een keer de lucht. Je moet er wel voor zorgen dat je plantjes genoeg licht krijgen en dat je ze niet vergeet water te geven. Aangezien ik daar niet zo goed in ben, staan er bij ons planten die maar heel weinig water nodig hebben. Cactussen kunnen trouwens ook!

Plaats planten dus ook nooit dicht bij een fornuis of oven.

Heb je zelf nog leuke tips om je keuken op te fleuren? Ik ben erg benieuwd. Geef je tip door via het reactieformulier onder dit artikel!