Deze week schreef ik al eerder over het voorkomen van een inbraak en hoe je je huis kunt beveiligen. Naast de tips die in die artikels te lezen zijn, heb je tegenwoordig natuurlijk ook de slimme sloten.

Slimme sloten bestaan nog niet zo lang. Veel mensen begrijpen daarom nog altijd niet hoe de sloten werken en welke mogelijkheden deze kunnen bieden. Het gevolg is dat er allerlei mythes en niet juiste informatie de ronde doen over slimme sloten.

In dit artikel ontkracht een slotenmaker uit Zoetermeer drie mythes over slimme sloten die niet waar blijken te zijn. Misschien dat hierdoor jouw mening over slimme sloten bijgesteld kan worden. Steeds meer seinen wijzen er namelijk op dat dit de sloten van de toekomst zijn en dat binnen een tijdsbestek van enkele jaren alle huizen in Nederland van slimme sloten voorzien zullen zijn.

slimme sloten
Met slimme sloten heb je geen sleutels meer nodig, en heb je tal van andere voordelen!

Ik denk dat slimme sloten nog maar het begin is van heel comfortabel thuiskomen.

Bedenk je maar eens wat voor standaard dingen je vaak doet nadat je je deur open hebt gedaan. Hoe meer standaard dingen er zijn, hoe meer er geautomatiseerd kan worden.

Denk eens aan:

  • Je schoenen uit doen
  • Je jas ophangen
  • Je sleutels ophangen (ah, da’s waar ook die heb je straks niet meer nodig)
  • De lichten aan doen
  • De deur op slot doen (als je niet meer verwacht de deur uit te gaan)
  • De temperatuur regelen

Je stofzuiger robot zou bij je thuiskomst ook moeten begrijpen dat het niet meer wenselijk is dat hij nog aan het schoonmaken is.

Wow, wat een luxeleventje! Maar nu terug naar de slimme sloten.

(wil je meer weten lees dan het artikel: Domotica in huis)

De voordelen van Slimme Sloten

Ik zal eerlijk zijn, ik heb ze thuis nog niet. Maar dat komt vooral omdat onze deuren zich er niet goed voor lenen, en een deur vervangen is nu eenmaal kostbaar. Maar ik kan niet wachten tot ik mijn sleutelbos gedag mag zeggen!

De voordelen in mijn ogen:

  • Je hebt geen sleutels meer nodig, die kun je dus ook niet meer kwijtraken
  • Als je je sleutels niet meer kwijtraakt, hoef je jouw slot ook niet meer zomaar te vervangen
  • Een bekende voor de deur maar jij bent nog niet thuis? Zet hem tijdelijk even open via je app
  • Een overzicht krijgen wanneer de deur open is geweest, en hoe lang (ok, klein privacy issue hier maar je kunt het vast uitschakelen)
  • Sleutels kunnen breken, ook in het slot. Héél irritant.

En zo nog veel meer.

Mythe 1: Slimme sloten zijn ingewikkeld

Elektronische sloten die aangesloten kunnen worden op een Wi-Fi verbinding zijn meer technologisch geavanceerd dan de standaard cilindersloten die nu nog op de meeste voordeuren gebruikt worden. Doordat de sloten technologisch geavanceerd zijn denken veel mensen dat deze ook ingewikkeld zijn om te installeren en te bedienen.

Dit is echter niet waar!

slimme sloten ingewikkeld
Slimme sloten zijn niet ingewikkelder dan normale sloten

Hoewel sommige slimme sloten met veel technische mogelijkheden komen zijn de meeste zeer makkelijk in gebruik.

De meeste sloten hoeven alleen van elektriciteit voorzien te worden en zijn daarna meteen klaar voor gebruik. Soms moeten een aantal instellingen ingesteld worden, maar het bedienen van het slot is daarna echt prima te doen.

Mythe 2: Slimme sloten zijn 100% inbraakveilig

Dit is misschien wel de meest gevaarlijke mythe die er over slimme sloten bestaat. Het is namelijk geen slim idee om ervan uit te gaan dat een huis dat beveiligd is met een slim slot 100% inbraakveilig is. Per definitie is een slot alleen maar een manier om de inbreker te vertragen. Inbraak valt nooit uit te sluiten!

slim slot

Aan de andere kant kan ook een standaard cilinderslot je nooit 100% tegen inbraken beveiligen.

Zelfs de allerbeste cilindersloten zijn door een geoefende inbreker binnen 10 minuten open te krijgen. In dat opzicht presteren de slimme sloten wel beter in de inbraakbeveiliging die deze bieden.

slimme sloten normaal open maken sleutel
Een slim slot kun je meestal alsnog met een normale sleutel openen

Je hoeft namelijk niet bang te zijn dat een computer genie je netwerk gaat hacken om het slot van je voordeur open te maken. Mensen die dit soort skills hebben hoeven namelijk echt niet bij huizen in te breken om hun geld te verdienen.

Bovendien zijn de systemen zeer moeilijk te kraken. Deze maken namelijk gebruik van dezelfde versleuteling die banken gebruiken bij internetbankieren.

Mythe 3: Slimme sloten zijn slechts een rage

In huis worden steeds meer dingen geautomatiseerd en het gebruik van Wi-Fi biedt steeds meer nieuwe mogelijkheden. Zo zijn de meeste huishoudens in Nederland tegenwoordig al voorzien van slimme thermostaten die zelf leren hoe een woning zuiniger verwarmd kan worden.

Deze thermostaten kunnen ook op afstand bediend worden via Wi-Fi. Slimme sloten die gebruikmaken van een Wi-Fi verbinding en allerlei nieuwe mogelijkheden bieden zijn dan ook geen rage. Van “The internet of Things” (ook wel IOT) ga je nog veel horen. De term houdt in dat apparaten aangesloten worden op het internet, meestal via Wi-Fi. Hierdoor kunnen ze communiceren en beter voldoen aan jouw wensen als gebruiker.

google home slimme sloten

Grote bedrijven als Google investeren inmiddels in de ontwikkeling van slimme sloten. Volgens de slotenmaker uit Zoetermeer lijkt er dan ook geen twijfel over te bestaan dat dit de sloten van de toekomst gaan worden.