Ben jij ook zo aan het genieten van deze bizar goede zomer? En als je naar je voeten kijkt, zie je dan de terrastegels liggen waar je vrolijk van wordt? Mocht je van plan zijn om nog deze zomer je tegels te gaan vervangen, dan is dit artikel een handige houvast.

Op zoek naar een nieuwe terrastegel

Wanneer je op zoek gaat naar een terrastegel is het van belang om te weten welke eigenschappen voor jouw tuin van belang zijn.

  • Hecht je grote waarde aan een onderhoudsvriendelijke tegel?
  • Is het een absolute ‘must’ dat de tegel antislip is?
  • Ben je op zoek naar een specifiek materiaal of heb je nog geen enkel idee?

Om antwoord te geven op deze vragen is het van belang om te weten wat er zoal te krijgen is en wat de eigenschappen zijn van deze materialen.

Omdat het nogal wat aan informatie is, is het altijd slim om contact op te nemen met een specialist. Zo sprak ik laatst met Totaaltegel, importeur van alle denkbare tegels voor binnen en buiten. In de showroom en showtuin kun je terecht voor een eerlijk advies.

Natuursteen terrastegels

Deze worden al eeuwenlang verkocht en zijn nog altijd zeer geliefd. In de natuursteen worden de volgende materialen voor buiten aangeboden: Hardsteen, Basalt, Travertin, Graniet en Leisteen.

terrastegel tuin

Natuursteen heeft een prachtige authentieke uitstraling en wordt beschouwd als een product wat door de jaren alsmaar mooier wordt. Het grote voordeel van een natuursteen terrastegel is dan ook de uitstraling. Geen enkele tegel is hetzelfde en dat zie je.

Elke natuursteensoort heeft zijn specifieke eigenschappen, maar grotendeels zijn de tegels gevoelig voor krassen en vlekken. Deze oneffenheden zorgen juist ook voor een authentieke uitstraling. Per tegel verschilt het of deze antislip en/of kleurvast zijn.

Terrastegel tuin: keramische terrastegels

Ben je op zoek naar een onderhoudsarme tegel die blijft zoals je hem koopt? Ga dan voor een keramische terrastegel. Deze tegels zijn machinaal vervaardigd en ontzettend hard.

Dit brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee; de tegels zijn namelijk kleurvast, krasvast, (veelal) antislip en nemen geen vlekken op.

Het onderhoud is heel eenvoudig, even dweilen met water en eventueel wat sop en je terras is weer in perfecte staat. De meeste keramische terrastegels zijn afkomstig uit Italië en Spanje en zijn geïnspireerd op natuursteen tegels.

Je ziet veel keramische terrastegels met een Hardsteen Look, Basalt Look, Leisteen Look en Travertin Look. Zo heb je die mooie uitstraling van natuursteen met het gemak van een keramische terrastegel.

Beton terrastegels

Ben je op zoek naar een echt goedkope terrastegel? Dan is het zeker raadzaam om even het aanbod betontegels te bekijken. Betontegels zijn er in diverse kleuren en maatvoeringen, van licht tot donker. Beton is zeer sterk en heeft een hoge draagkracht waardoor het ook kan worden toegepast als tegel voor een oprit.

Een nadeel van beton terrastegels is dat ze nooit hun originele staat behouden. Beton verkleurt namelijk en is vatbaar voor vocht waardoor het groen kan gaan uitslaan. Het vergt veel onderhoud om dit te verwijderen.

Veel betontegels hebben een coating, maar deze zal na verloop van tijd door de weersinvloeden verdwijnen waardoor mos en algen een kans krijgen.

Keramiek op beton

Vrij nieuw zijn de keramiek op betontegels (ookwel CeraDeco genoemd). Zoals de naam al aangeeft zijn dit terrastegels waarbij een combinatie is gemaakt van keramiek met beton.

De CeraDeco terrastegels bestaan uit een toplaag van 1 cm hoogwaardig keramiek met daaronder een betonlaag van 3 of 4 cm. De toplaag van keramiek heeft een mooie uitstraling en er zijn diverse prints verkrijgbaar.

Deze toplaag blijft prachtig en is kras- en kleurvast en bestand tegen vlekken! De prijzen voor deze terrastegels liggen gemiddeld hoger, maar de tegels zijn daarentegen snel en eenvoudig te leggen.