Tijd voor een nieuw bed? Leuk! Want naast dat een bed veel praktische kenmerken heeft, kan het ook een mooi en stijlvol meubel zijn waarmee je de sfeer in de slaapkamer bepaalt. Van een bed dat op alle fronten écht bij je past heb je jarenlang plezier. Met onze tips helpen we je graag op weg in de zoektocht naar jouw ideale bed. Een nieuw bed kiezen was nog nooit zo leuk!

bed kiezen

Bed kiezen: bepaal de juiste maat

Bedden bestaan in verschillende maten. Natuurlijk hebben we het dan in eerste instantie over een- of tweepersoonsbedden. Maar ook binnen die twee categorieën valt nog wat te kiezen. Idealiter is je bed 20-30 centimeter langer dan jijzelf. De standaardbreedte van een bed is 90 centimeter per persoon. Breder en smaller kan ook. Let er bij je keuze op dat het ook daadwerkelijk past in je slaapkamer en houd ook rekening met eventuele randen rondom het matras.

eenpersoonsbed slaapkamer

Belangrijke details

Om het selectieproces nog wat makkelijker te maken is dit een goed moment om na te denken over eventuele bijzonderheden. Wil je bijvoorbeeld een heel laag bed of liever wat hoger? Zoek je een bed met ingebouwde opbergruimte of heb je genoeg ruimte in de kast? Wil je een bed met hoofdbord of andere unieke details of liever zo simpel mogelijk? Stuk voor stuk vragen die alleen jij (en eventueel je partner) kunt beantwoorden.

bed en nachtkastje in slaapkamer

Je bed als eyecatcher van de slaapkamer

Nu je globaal weet wat je wil gaat ook de stijl bij het bed kiezen een rol spelen. Van minimalistische bed frames tot romantische bedden met tierelantijnen en van alles ertussenin. Romantisch, stoer, modern, robuust, alles is mogelijk. Houd je van natuurlijke materialen? Dan is een houten bed – bijvoorbeeld van eiken – een goede keus. Het mooiste is het natuurlijk als je dit materiaal dan ook elders in je slaapkamer laat terugkomen, bijvoorbeeld in de nachtkastjes of in accessoires.

Ga je voor kleurrijk? Dan kun je op zoek naar een bed in een mooie kleur die past bij het interieur van je slaapkamer. Met matchend beddengoed wordt je bed zo een echte eyecatcher!

bed kiezen slaapkamer

Kies voor comfort

Als je een bed hebt gevonden dat qua afmeting en stijl helemaal bij je past, dan ben je al een flink eind op weg. Er zijn echter nog wel een paar belangrijke aandachtspunten die ervoor zorgen dat je ook echt lekker ligt in je nieuwe bed. We hebben het dan vooral over de keuze van een lattenbodem en een comfortabel matras. Laat je hierin zeker adviseren door experts en ga eens proefliggen in de winkel. Dat is dé manier om te ontdekken wat het best bij jouw lichaam en slaaphouding past.