Weinig ruimte in de slaapkamer? Dan kan het inrichten van de kamer nog een hele klus zijn. Naast een bed wil je misschien ook een kledingkast kwijt, moet er plek zijn voor een bureau en – als het een kinderkamer is – opbergruimte voor speelgoed. Dat wordt puzzelen!  Lees verder en ontdek onze tips om creatief om te gaan met het inrichten van een kleine slaapkamer.

Wat heb je écht nodig?

Dat je in een kleine slaapkamer niet dezelfde spullen kwijt kunt als in een grote kamer spreekt voor zich. Daarom is het belangrijk om vooraf goed na te denken over wat je nodig hebt. Wat vind jij nou echt belangrijk in een slaapkamer? Een bed mag natuurlijk niet ontbreken, maar een luie stoel of nachtkastje zijn wellicht minder essentieel.

kleine slaapkamer

Houd het licht en neutraal

Kleine slaapkamers kun je het beste inrichten in lichte, neutrale kleuren. In ieder geval voor de muren en de vloer. Donkere kleuren zorgen er namelijk voor dat een kamer kleiner en benauwder lijkt. Met lichte kleuren creëer je een meer ruimtelijk gevoel.

Gooi de gordijnen open

Net als een lichte inrichting kan ook voldoende daglicht een groot verschil maken. Een ruimte waar veel daglicht binnenkomt lijkt direct een stuk ruimer en frisser. Uiteraard kun je dit aanvullen met sfeerverlichting, zodat je de kamer ook ‘s avonds voldoende kunt verlichten. Vermijd daarbij grote, donkere lampenkappen en armaturen.

kleine slaapkamer inrichting

Ga voor multifunctioneel

In een kleine slaapkamer heeft vrijwel ieder meubelstuk een belangrijke functie…of twee. Wat dacht je van een wat hoger bed met opbergruimte eronder? Daar kun je veel spullen in kwijt. Voor een slaapkamer met studeerruimte kun je kiezen voor een hoogslaper met bureau.

Ook slaapbanken zijn populair voor kleine slaapkamers. Zeker wanneer je overdag ook veel gebruik maakt van de slaapkamer, of wanneer je kleine slaapkamer dient als logeerkamer, is een slaapbank ideaal. Overdag heb je dan het comfort van een fijne bank en wat extra loopruimte. Als je gaat slapen tover je de bank om tot bed en geniet je van je welverdiende nachtrust.

Wist je dat er ook bedbanken bestaan die ook nog eens extra opbergruimte bieden? Ideaal om bijvoorbeeld de kussens en deken in op te bergen. Opgeruimd staat netjes!

slaapbank

Maak gebruik van de muren

In een kleine slaapkamer is geen plek voor grote kasten. Zoek je andere manieren om voldoende opbergruimte te creëren? Hang dan planken op. Het zal je verbazen hoeveel je op planken kunt opbergen! Dankzij leuke opbergbakjes of -mandjes ziet het er opgeruimd uit en kun je toch al je losse spulletjes kwijt.

Creëer ‘ruimte’ met een optische illusie

Spiegels vergroten een ruimte. Zeker in een kleine slaapkamer is het dus slim om daar gebruik van te maken! Bovendien reflecteren spiegels ook het daglicht voor een nog ruimtelijker effect.