De slaapkamer is de plaats waar je op het einde van een drukke dag helemaal tot rust komt. Een slaapkamer waar een rustgevende sfeer heerst, is dus belangrijk om elke dag in de beste omstandigheden af te sluiten. Helaas moeten velen van ons het met een kleine slaapkamer stellen, en dat brengt soms wel wat inrichting stress met zich mee. Daarom in dit artikel: 8 tips voor de inrichting kleine slaapkamer.

tips inrichting kleine slaapkamer

Hier vind je enkele praktische tips om je te helpen een kleine slaapkamer toch gezellig in te richten.

1. Inrichting kleine slaapkamer: bed met de juiste afmetingen

Ja, het is verleidelijk om in de winkel meteen het grootste bed te kiezen. Maar in een kleine slaapkamer domineert een groot bed al gauw de ruimte.

Wanneer je een nieuw bed uitkiest, kies dan met je hoofd en niet alleen met je hart. Zo is een tweepersoonsbed van 160 cm breed voor de meeste mensen wel voldoende.

2. Kies voor de juiste verlichting

Een staande lamp naast jouw bed mag dan wel heel handig zijn wanneer je ’s avonds graag nog wat leest, maar dit oogt al snel lomp in een kleine ruimte. Wandlampen vervullen dezelfde functie én zijn bovendien een plaatsbesparend alternatief. Een wandlampje naast of boven je bed bespaart je ook de aankoop van een nachtlampje en een nachttafel om dat lampje op te plaatsen. Win-win!

3. Het juiste opbergmeubel

Een nachttafeltje, een kleerkast, een commode, enkele opbergmandjes… Praktisch is het zeker, maar het is vaak ook een heel gedoe om al deze meubels in een kleine slaapkamer te integreren en ook nog eens een mooi, evenwichtig geheel te creëren.

inrichting kleine slaapkamer bureau bed

Denk vooraf heel goed na welk opbergmeubel jou het best van pas komt en ga voor dit ene stuk. Een andere optie zijn meubels die meerdere functies vervullen, zoals een bed met bedlades bijvoorbeeld. Ook inbouwkasten zijn een prima oplossing voor kleine slaapkamers!

4. Maak gebruik van kleur

Het is algemeen bekend dat wit een ruimte groter doet lijken. Maar met een accentmuur geef je jouw kleine slaapkamer meer diepgang.

kleur inrichting kleine slaapkamer

Verf bijvoorbeeld de muur waartegen jouw bed staat in een donkerdere kleur en houd de rest van de muren en het plafond wit. Je zal meteen het verschil merken!

5. Gebruik de hoogte

Tijdens het inrichten van een ruimte houden we onze blik vaak op de vloer gericht. Maar bedenk eens hoeveel ruimte je kan winnen door ook jouw muren optimaal te benutten! Zo kan je bijvoorbeeld extra opbergruimte creëren met een wandrek of kan je met een uitklapbaar bureautje ook een werk- of studeerplek in jouw slaapkamer integreren. Speel gerust met verschillende niveaus om je slaapkamer meer diepgang en karakter te geven.

6. Kies voor schuifdeuren

In een kleine slaapkamer inrichting telt elke centimeter. Kies dan ook voor een kledingkast met schuifdeuren in plaats van met draaideuren. Zo hoef je er geen rekening mee te houden dat je plaats genoeg overhoudt om je kledingkast te kunnen openen en kan je die ruimte anders benutten! In de webshop van meubelwinkel Emob vind je heel wat exemplaren, neem er gerust eens een kijkje om inspiratie op te doen.

7. Inrichting kleine slaapkamer: hang een spiegel op

Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat een spiegel het licht reflecteert en zo de ruimte groter doet lijken. Dat klopt!

Bij de inrichting kleine slaapkamer is een spiegel echt een must.

spiegel in woonkamer

Een grote spiegel is dus ook in een kleine slaapkamer een must. Of wat dacht je van een kledingkast waarvan één schuifdeur volledig uit een spiegel bestaat?

8. Matig met decoratie

Een beetje decoratie maakt elke slaapkamer gezellig natuurlijk. Voor het slapen gaan nog snel even een blik werpen op die foto van je oogappels, een mooie canvas aan de muur… Het kan allemaal, maar wel met mate!