Een bankstel is één van de belangrijkste meubelstukken in de woonkamer. Maar er eentje (of meerdere) uitkiezen is niet eenvoudig. Er is zo enorm veel keuze! Met de tips in dit artikel begin je goed voorbereid aan jouw zoektocht naar een nieuw bankstel.

Tip 1: Op zoek naar het beste plekje

De één wil een bank om lekker naar de tv te kunnen kijken, de ander creëert het liefst een zithoek waarbij men elkaar goed kan zien tijdens gezellige avondjes met vrienden of familie. Misschien wil je graag uitzicht op de tuin of wil je lekker dicht bij de open haard zitten.

Bedenk goed wat jij fijn en handig vindt en bepaal aan de hand daarvoor de beste plek voor een bankstel.

Tip 2: Bepaal de juiste maat

Niets zo jammer als verliefd worden op een bankstel dat, na levering, helemaal niet blijkt te passen! Je zoektocht begint dus met meten. Kijk goed waar je nieuwe bankstel moet komen en meet de beschikbare ruimte. Houd daarbij ook rekening met loopruimte en ruimte voor het openen en sluiten van (kast)deuren.

Overigens is een tip om de bank een centimeter of 15-50 van de muur af te zetten, mits de woonkamer hiervoor groot genoeg is. Je laat de woonkamer hierdoor veel ruimtelijker lijken.

Tip 3: Beslis hoeveel zitplaatsen je nodig hebt

Een grote bank biedt veel zitplaatsen, maar past niet in iedere woonkamer. Heb je toch wat meer plek nodig? Dan kun je een set van 2 matchende bankstellen kiezen of ga voor een bank met lounge-gedeelte. Een bankstel combineren met een mooie fauteuil is ook een optie. Hoeveel zitplaatsen je nodig hebt is voor iedereen anders en zal dus ook per interieur verschillen.

Tip 4: Maak een keuze over stijl, kleur en materiaal

Zoveel mensen, zoveel wensen. Wat voor soort bankstel jij kiest, hangt erg af van de woonstijl van jouw (toekomstige) interieur. Van Scandinavisch design tot retro en van landelijk tot modern. Het is heerlijk om inspiratie op te doen en rond te kijken op Pinterest, of te likkebaarden bij deze banken.

Heb je staaltjes van behang of bijvoorbeeld de vloer? Neem die dan mee bij het uitzoeken van een bankstel. Je kunt dan nóg beter bepalen of bank past in jouw interieur.

Tip 5: Bepaal je budget

Niet geheel onbelangrijk bij het kiezen van een nieuw bankstel: het bepalen van je budget. Een bank is een beste investering, maar je kunt er gelukkig ook jaren plezier van hebben. Laat jouw budget je favoriete bankstel nu niet toe, dan kun je beter nog even doorsparen. Al zijn we er van overtuigd dat binnen haast ieder budget voldoende mogelijkheden zijn om een bank te kiezen die past bij jouw interieur.

Tip 6: Test het zitcomfort

Deze laatste tip lijkt een inkoppertje, maar vergeet niet het zitcomfort te testen. Een prachtige bank die na een halfuur beroerd zit, blijkt toch snel een miskoop. Zonde! Dat je een bank in eerste instantie kiest vanwege de uitstraling, de kleur en het materiaal ligt voor de hand. Maar lekker zitten is minstens zo belangrijk. Even goed uitproberen dus, en test gerust hoe de bank ligt. Genes even opzij zetten in de winkel dus.

Ben je zover om je bankstel daadwerkelijk te bestellen? Houd rekening met de levertijd. Op de site van de consumentenbond kun je lezen wat je rechten zijn.