Een tuinhuisje in de tuin biedt veel voordelen. Je kunt er fietsen in stallen, gereedschap in opbergen, een loungehoek creëren of de ruimte gebruiken als kantoor of atelier. Ideaal! Maar waar moet je op letten als je een houten tuinhuis koopt? En waar plaats je ‘m? In dit artikel 5 handige tips.

De beste plek

Voor je op zoek gaat naar een geschikt tuinhuis, is het belangrijk eerst te kijken waar je die het beste kunt plaatsen. Je wilt daarbij zo gunstig mogelijk gebruik maken van de ruimte in je tuin, maar waarschijnlijk wil je ook een stuk tuin overhouden. Je kunt het tuinhuis dichtbij de woning plaatsen of juist zo ver mogelijk daarvandaan.   houten tuinhuis

Let bij je keuze ook op schaduw en zonlicht. Het zou zonde zijn als alle zomerse zonnestralen op het terras voortaan geblokkeerd worden door een tuinhuisje. Daarnaast moet je ook rekening houden met de buren en de geldende erfafscheidingen.

Kies de juiste maat

Tuinhuizen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Veel mensen laten zich bij het bepalen van de juiste maat vooral leiden door de ruimte die de tuin biedt. Uiteraard geen onbelangrijk punt. Toch is het slim om ook te kijken naar hoe je het houten tuinhuis wilt gebruiken. Qua ruimte maakt het nogal verschil of je er enkel dingen wilt opbergen, of dat je er een complete tuinset wil plaatsen.

tuinhuisje bij zwembad

De vorm van het dak

Een onderdeel van het tuinhuis dat vaak te weinig aandacht krijgt is het dak. Toch is de vorm van het dak enorm bepalend voor het uiterlijk van het tuinhuisje. Bovendien moet jij er de komende jaren tegenaan kijken. Je kunt dus maar beter kiezen voor een dakvorm die het uiterlijk van je huisje ten goede komt.

tuinhuisje

Een stevig fundament

Een tuinhuis kun je zelf plaatsen of je kunt dit laten doen. In beide gevallen is het belangrijk er op te letten dat het tuinhuisje een stevige fundering krijgt. Deze zorgt ervoor dat het tuinhuis jarenlang stabiel blijft. Zorg daarbij ook voor goede afwatering rondom het huisje.

houten tuinhuisje

Een fijne inrichting

Zodra je houten tuinhuis stevig staat, kun je het natuurlijk gaan inrichten. Of het nu gaat om stevige stellingkasten voor al je (tuin)gereedschap, een werkbank om te klussen, een gezellige zithoek of een kantoor…maak van het inrichten een feestje! Je hebt immers niet voor niets gekozen voor een tuinhuisje. Door te zorgen voor een praktische en fijne inrichting, kun je de ruimte zo optimaal mogelijk gebruiken. Daar ga je nog jaren plezier van hebben!

Lees ook: Tips voor het inrichten van jouw tuinhuisje