Een lichte keuken oogt ruimtelijker, frisser en vaak zelfs een stuk luxer. Het is dus niet zo gek dat we allemaal graag wat meer licht in huis willen hebben. Wij geven je een aantal handige tips waar je mee aan de slag kunt!

Licht in de keuken

Gebruik lichte kleuren

Maak zo veel mogelijk gebruik van lichte kleuren in de keuken. Dit weerkaatst het licht en laat de ruimte een stuk groter lijken. Verf niet alleen de muren in een lichte tint, maar denk ook aan het materiaalgebruik.

Met een donkere houten keuken zal de lichte muur niet zo veel effect hebben. Kies daarentegen voor een lichte houtsoort of voor een ander materiaal. Het hoeft zeker niet altijd wit te zijn.

Meer licht in de keuken: creëer een open ruimte

Ruime woonkeukens zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Het voordeel van zo’n open ruimte is dat er veel meer licht in de keuken komt. Het daglicht komt niet alleen van de ramen, maar ook van de woonkamer.

Is een open keuken geen optie in jouw huis? Dan kun je misschien en soort doorkijkje creëren. Maak een gat in de muur of laat er een raam in plaatsen. Hierdoor komt er meer licht binnen en kun je ook in contact blijven met de mensen in de woonkamer of eetkamer.

Lichte kleuren keuken

Maak de ramen vrij

Voor meer licht in de keuken, maak optimaal gebruik van het daglicht door de ramen vrij te houden. Hang er dus geen onnodige gordijnen voor, ook al zitten ze aan de zijkant, ze blokkeren toch aanzienlijk wat licht.

Ook te veel decoratie of grote planten in de vensterbank kunnen de lichtinval tegenhouden.

Laat een lichtkoepel plaatsen

Is er in jouw keuken geen ruimte voor grote ramen en is ook een open keuken geen optie? Dan kun je overwegen om een lichtkoepel te laten plaatsen. Dit is een raam in het dak of een speciale buis (solatube) waardoor het licht naar binnen komt.

Een lichtkoepel of lichtbuis is niet goedkoop, maar wel een hele goede investering voor de woning. Er zijn veel verschillende mogelijkheden qua formaat, vorm en natuurlijk prijs.

Kies de juiste verlichting

Vooral ’s avonds en tijdens de donkere maanden is verlichting erg belangrijk. Je kunt mega grote ramen hebben, maar daar heb je niets aan als het buiten donker is.

Maak voor jezelf een duidelijk lichtplan en bedenk welke lampen je nodig hebt. Denk aan functionele verlichting en aan sfeervolle keukenverlichting. Het is het mooiste als de stijl van de lampen past bij de rest van je interieur. Koop niet alleen eenvoudige spots, maar ook opvallende hanglampen.