Een trap in woonkamer kan nogal prominent zijn in je woning. Vooral in rijtjeswoningen is de trap vaak zichtbaar in de woonkamer. Normaal gesproken vind ik dat geen positieve invloed hebben op je interieur, maar in sommige woningen ontkom je er gewoon niet aan.

De trap in woonkamer als blikvanger in huis

Bij gezinswoningen is de trap in woonkamer regelmatig een centraal punt in de woning waar soms maar weinig aandacht aan wordt besteed. Een mooie trap kan de uitstraling van een woning op een zeer positieve manier beïnvloeden.

Er zijn manieren om je trap erg mooi te maken. Dat heet traprenovatie.

Hoe werkt traprenovatie?

Voor het uitvoeren van traprenovatie is er geen sloop- of breekwerk nodig. De huidige trapbekleding wordt van de trap gehaald waardoor de kale treden overblijven. Over deze kale treden worden overzettreden geplaatst waardoor de trap er weer als nieuw uitziet.

View down a wooden stairwell with a window. File includes clipping path to remove foliage outside window.
Houten trap met mooie spijlen.

Traprenovatie is vaak binnen één dag te realiseren. Om te besparen op de kosten kun je zelf de huidige trapbekleding verwijderen.

Trap in woonkamer: eikenhouten traptreden

Bij traprenovatie gaat het allemaal om contrast.

Heb je zoals de meeste woonkamers dat hebben, witte muren, dan is het mooi om de trap te voorzien van eikenhouten overzettreden.

trap in de woonkamer
Een strakke, open trap in woonkamer met eikenhouten treden

Eikenhout is zeer massief en geeft de trap een elegante en natuurlijke uitstraling.

Een populaire vorm van traprenovatie is het plaatsen van witte stootborden met eikenhouten overzettreden. Dit geeft passend contrast dat haast niet te overtreffen valt.

Eikenhout heb je in veel verschillende houttinten waardoor je perfect kunt kiezen welk type hout het best bij het interieur past.

Eikenhout is wel de duurste vorm van traprenovatie, helaas is het mooiste ook vaak het duurste en dat geldt ook voor de trap…

De kosten voor een trap met 13 treden zullen minimaal van €2500,- beginnen. Een gerenoveerde trap behoudt wel zeker 12 jaar zijn uitstraling voordat je slijtage gaat zien.

De veelzijdigheid van laminaat en pvc

Wil je voor iets goedkopers gaan dan eikenhout voor de trap in woonkamer, dan zijn laminaat en pvc overzetreden prima opties. Ze worden in veel kleuren aangeboden zodat je altijd een goede match met de rest van de uitstraling van de woonkamer kunt maken.

Bij sommige traprenovatie bedrijven kun je digitaal alle kleur combinaties met elkaar uitproberen om vervolgens tot een stijl te komen die het beste past in jouw woonkamer.

Laminaat en pvc zijn erg slijtvast, vergen daardoor ook het minst onderhoud en zijn dus veel voordeliger dan eikenhout.

Qua prijs moet je denken aan vanaf €900,-. Door de prijs in combinatie met de mogelijkheden is het dan ook logisch dat dit de meest voorkomende vorm van traprenovatie is.

Het bekleden van de trap

Tot slot kun je de trap bekleden (ook wel stofferen genoemd).

Dit is de meest goedkope van traprenovatie en kan al gerealiseerd worden vanaf ongeveer €400,-. Dat hangt natuurlijk van van hoe veel treden de trap heeft.

Een gestoffeerde trap
Een gestoffeerde trap

Gekozen kan worden uit verschillende soorten tapijten die vakkundig over de trap worden geplaatst. Dit voelt erg fijn aan bij het traplopen en heeft ook zeker zijn charme.

Een voordeel van tapijt vind ik dat het veel stiller is dan hout, warmte vasthoudt en veel fijner is met blote voeten. Helemaal in de winter!

Let er wel op dat tapijt snel slijt en regelmatig moet worden onderhouden omdat het materiaal veel stof vasthoudt.

Deze gastblog is overigens geschreven door Linda van Beek van http://www.traplift-wijzer.nl, een vergelijkingssite voor de kosten van trapliften in Nederland.

Trap gebruiken als extra opbergruimte

Mooi kan ook zeker samengaan met praktisch. Onderstaand zie je twee foto’s van een trap met daaronder een mooie opbergruimte.

Handig voor schoenen en andere spullen die uit het zicht moeten.

ideeen opbergen  trap opruimen interieurtrap inspiratie voor in je interieur

Tot slot nog een foto van wat grappige trap decoratie:

trap in woonkamer
Trap in woonkamer opgeleukt met grappige stickers