Je bent verhuisd en hebt je nieuwe huis flink verbouwd. De trap en het trapgat blijven meestal als laatste over. Logisch want tijdens de verbouwing zelf wordt de trap intensief gebruikt. Naderhand is het wel de moeite waard om ook de trap aan te pakken. Ook het trapgat maakt deel uit van je interieur en verdient de nodige aandacht.

In veel woningen zie je bij binnenkomst direct de trap naar boven. Het is een leuke binnenkomer als je aandacht hebt besteed aan je trapgat. En bevindt de trap zich in de woonkamer, dan is het fijn als je tegen een mooie trap aankijkt. Met onderstaande ideeën geef je het trapgat in je woning flair.

Wanddecoratie in trapgat

Let bij het aanbrengen van wanddecoratie (schilderijtjes, portretten) in het trappengat vooral op de grootte van de trap. Bij een brede trap kun je gerust brede schilderijen plaatsen. Dit past goed en doet geen afbreuk aan de royale trap.

Heb je juist een smalle trap dan plaats je beter smalle wanddecoratie. Een ander leuk effect geven kleine vierkante schilderijen/foto’s vlak boven elkaar.

Behalve leuke herinneringen, kun je ook iets grappigs doen zoals deze stickers.

trap lelijk interieur

Klassieke uitstraling met lambrisering

Vaste lezers van dit blog weten dat ik echt fan ben van sierplinten. Iets in dezelfde stijl bestaat ook voor het trapgat, dat heet: lambrisering. Dat is mooi als je houdt van klassieke trappen.

Bij lambrisering plaats je aan de onderkant van de muur panelen (wandbetimmering) of je behangt de onderkant met reliëfbehang. Breng de lambrisering tot 1 meter hoog aan en plaats erboven een sierrand.

lambrisering trapgat

De trapleuning kan in de lambrisering worden verwerkt. Door lambrisering oogt het trapgat minder hoog omdat de muur wordt onderbroken.

Let op: als je een lambrisering van verticale laten gebruikt heeft dit juist het effect dat het trapgat wel hoger lijkt.

Verlichting op de trap

Je kunt verlichting aanbrengen als het trapgat of de traphal erg donker is. In het trapgat. Zo wordt de veiligheid van de trap vergroot.

trapgat verlichting

Voor een serene en eenvoudige uitstraling laat je het licht van lampen schijnen op eventuele lijstjes in het trapgat en de treden van de trap.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om ledverlichting op bijvoorbeeld de trapleuning of onder de treden aan te brengen.

trapgat licht

Verven/behangen

Je kunt de trap en trapgat sober wit houden zodat het bij alle vertrekken past.

Heb je een vrij neutrale trap (wit, beton of van licht hout)? Dan kun je ook kiezen voor een felle kleur, omdat je toch maar kort in het trapgat bent.

gekleurd trapgat

Een felle kleur is minder geschikt, als de rest van je huis een rustieke uitstraling heeft. Dan zijn kleuren als beige, grijs of kaki beter. Of behang het trapgat met reliëfbehang.

Energie besparen

Een open trapgat is voor je energieverbruik niet de allerbeste bespaarder, integendeel. Daar waar opleuken prima te doen is, gaat het gat dichten vrijwel niet. Daarom kun je in mijn ogen het beste proberen om energiebesparend te werk te gaan.

Een goede manier om dat te doen is energie vergelijken en overstappen van energieleverancier. Kijk eens op een energie vergelijker welke energieleverancier voor jouw specifieke verbruik het voordeligst is. Energie vergelijken kun je doen op Onlineenergievergelijker.nl.

Opruimplekjes bij de trap

Ideaal is het natuurlijk als je bij de trap ook wat opruimplekjes creëert zoals hieronder op de foto’s.

trap inspiratie voor in je interieur

Perfect is het natuurlijk als je in je trap al je schoenen kwijt kunt!

trap opruimen interieur