Vintage meubels maken is helemaal niet moeilijk. Je kunt het prima zelf doen. Dat komt vooral omdat je oude meubels gebruikt als basis. Vaak hoef je niet zo heel veel verstand te hebben van klussen om die weer mooi op te knappen.

vintage behang

Wil jij zelf wat stoere vintage meubels maken? Zo doe je dat!

1. Zoek een basis meubel

Je begint met het uitzoeken van een basis meubel dat je wilt opknappen. Dat kan een oud bedframe zijn, maar ook een kast of tafel kun je vaak prima opknappen. Het maakt niet uit als het meubel lelijk is, krassen heeft of zowat uit elkaar valt.

Je kunt het vrijwel altijd zelf repareren en na de make-over zie je er niets meer van. Veel beginners starten met meubels voor de slaapkamer, omdat deze meestal vrij eenvoudig zijn. Zo maak je een prachtige vintage slaapkamer op een goedkope manier!

2. Haal goed gereedschap in huis

Voordat je begint aan de klus, moet je goed gereedschap hebben. Wat je in elk geval nodig hebt is het volgende:

  • Een goede en betrouwbare boormachine (denk bijvoorbeeld aan een Makita combiset)
  • Een fatsoenlijk set schroevendraaiers en bitjes
  • Lijmklemmen
  • Schuurpapier of schuurmachine
  • Rolmaat
  • Verf, lijm, schroeven etc.

Goed gereedschap is vaak wat duurder. Maar het is vrijwel altijd een goede investering. Zeker als je vaker klust of als je meerdere meubels wilt opknappen. Makita gereedschap is van zeer goede kwaliteit en is het geld zeker waard.

3. Begin met het meubel uit elkaar halen

Strip het meubel zo ver mogelijk. Bij een kast maak je de deuren of laden los en haal je alles zoveel mogelijk uit elkaar. Gebruik eventueel nummers zodat je weet in welke volgorde je de onderdelen terug moet plaatsen. Controleer elk onderdeel of het nog goed werkt. Met name scharnieren en verbindingshoekjes zullen waarschijnlijk vervangen moeten worden.

4. Vintage meubels maken: reinigen, schuren en schilderen

Vervolgens reinig je elk oppervlak, waarna je het opschuurt. Zitten er diepe krassen in het hout, dan schuur je het hout daar iets verder in. Vervolgens maak je het hout stofvrij en kun je gaan schilderen. Moest je diep schuren, dan heb je grondverf nodig. Meestal hoef je niet zo diep en dan heb je alleen gewone verf nodig. Voor een vintage look is het meestal prima om met een matte verf te schilderen en het niet helemaal dekkend te doen. Er zijn ook speciale verfsoorten die geschikt zijn om een vintage uitstraling te krijgen.

5. Zet het meubel weer in elkaar

Nu alle onderdelen geschilderd zijn, kun je het meubel weer in elkaar zetten. Gebruik hier nieuwe schroeven voor. Bevat de kast laden, dan zul je vaak ook de houders moeten vervangen. Je zult misschien ook onderdelen moeten lijmen. Neem hier vooral de tijd voor, want als je dit te haastig doet zal het meubel al snel weer beschadigd raken. Zit het meubel weer in elkaar? Test dan de bewegende onderdelen zoals deuren en laden goed om te zien of alles soepel werkt.

Meubels opknappen is meestal niet zo heel moeilijk. Je kunt heel veel oplossen door een meubel opnieuw in elkaar te zetten, verbindingen te vervangen en alles eens mooi te schilderen. Doe vooraf inspiratie op, zodat je genoeg leuke ideeën hebt. Begin met eenvoudige meubels en maak het niet te moeilijk voor jezelf. Je kunt heel veel geschikte meubels vinden bij de kringloopwinkel.