Ondanks dat de echte barre winter voorlopig nog is uitgebleven, komt de lente alweer dichtbij. De kans is echter groot dat je in de winter de tuin niet echt verzorgd hebt. Daarom is het de hoogste tijd om alvast voorbereidingen te treffen voor de lente. Zo kan je bij de eerste mooie dag gelijk gaan genieten.

tuin lenteklaar terras

Tip 1: Maak een plan voor jezelf

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat is het verstandig om een plan te maken. Ben je tevreden met hoe je tuin er nu uitziet of wil je het dit jaar toch even anders aanpakken? Misschien is er wel een plekje in de tuin waar je net even wat langer zon hebt, waardoor je hier je terras wilt plaatsen (of juist niet). Als je van plan bent je tuin volledig te veranderen is het verstandig om hier op tijd mee te beginnen, zeker als je het wilt uitbesteden aan een hovenier.

Zodra de lente aanbreekt zijn de meeste hoveniers namelijk hartstikke druk, terwijl de winter juist erg rustig is. Sommige hoveniers hanteren zelfs een speciaal wintertarief! Dat is helemaal mooi meegenomen.

Bovendien heeft een hovenier vaak jarenlang ervaring, waardoor ze graag met je meedenken over je nieuwe tuin.

Tip 2: Zorg voor goede tuinverlichting

Het kan in de lente al heerlijk zijn om in de tuin te zitten. Toch zijn de dagen nog niet zo lang als in de zomer. Om ook in de schemering van een zachte lenteavond te genieten van je tuin is het slim om alvast mooie LED tuinverlichting aan te schaffen.

tuin ideeen verlichting
Verlicht het groen in je tuin

Je hebt tegenwoordig ruime keuze. Of je nu op zoek bent naar Wandlampen, lantaarns of grondspots: er is altijd verlichting die perfect past bij de stijl van je tuin. Bovendien zorg je met goede tuinverlichting dat je ook vanuit je huis kan genieten van de mooiste plekken uit de tuin. Als jij een tuin hebt in dezelfde sfeer als de rest van je huis, lijkt de tuin zelfs een verlengde van jouw huis in de winter. Zo draagt de tuin zelfs bij aan de sfeer in huis!

Tip 3: Wacht tot de winter écht voorbij is

Mensen worden enthousiast om aan de slag te gaan in de tuin na de eerste lentedag. Toch is het weer in Nederland erg verraderlijk. Na een mooie week kan de vorst ineens weer terugkeren. Zonde als je net bloembollen hebt geplant of een mooie grasmat hebt aangelegd. Deze zijn vlak na het planten het kwetsbaarst tegen vorst.

Begin daarom pas echt met het beplanten van de tuin als de vorst definitief het land weer uit is.

Tip 4: De laatste schoonmaak

Zodra de meteorologen de lente aankondigen is het tijd voor een laatste schoonmaak.

terras met beschutting

Schrob de tuintegels met een mix van schoonmaakazijn en water en doe hetzelfde met de tuinmeubels. Gebruik geen hogedrukspuit om de tegels mee schoon te maken! Hiermee beschadig je de bovenlaag van de tegels, waardoor er diepe groeven ontstaan. In deze groeven komt vervolgens nóg meer mos te zitten.