Je hebt een huis met een tuin. Dat vind je leuk, maar je bent absoluut geen liefhebber van tuinieren of klussen. Of je hebt er simpelweg geen tijd voor. Bespaar jezelf dan tijd door een onderhoudsvrije tuin aan te leggen. Dat hoeft echt niet direct een concessie te zijn aan hoe mooi je tuin is!

Persoonlijk houd ik best van een beetje tuinieren. Maar na een werkweek van ruim 40 uur, nieuwe artikelen schrijven voor interieur-ideeen.com en wat tijd doorbrengen met vrienden en m’n vriendin is de week simpelweg voorbij!

Hierbij wat handige tips om je tuin zo onderhoudsvrij te krijgen.

Bestrating

Onderhoudsvrij betekent vaak zo min mogelijk bomen, planten en bloemen. Voor mensen die niet graag in de tuin werken vragen die namelijk teveel tijd en aandacht, en dat is allesbehalve onderhoudsvrij. De meest eenvoudige oplossing voor je tuin is om veel gebruik te maken van tegels, stenen en/of beton: het vraagt weinig onderhoud. Let wel: teveel steen of beton doet je tuin weer niet echt als een tuin ogen.

onderhoudsvrije tuin

Eenvoudig groen

Een tuin zonder groen kun je geen tuin noemen, toch? Daarom raden we aan om in ieder geval een plantsoentje of gazonnetje aan te leggen. Lekker snel klaar zijn? Dan kun je het beste graszoden kopen. Die heb je in een mum van een tijd gelegd en vragen minder aandacht en tijd bij het groeien. Je kan ook zelf je gazon zaaien met graszaden natuurlijk. Let wel: dit is minder gemakkelijk en vraagt na het zaden wat meer tijd en werk om je gazon tot een succes te brengen.

tuin onderhoudsvrij

Coniferen

Groen, mooi, gezond en vrij eenvoudig in onderhoud: coniferen. Of je ze nu laag of hoog wilt, en lichtgroen of donkergroen: coniferen zijn er in alle soorten en maten, en passen bij vrijwel iedere tuinstijl.

tuin onderhoudsvrij maken

Kunstgras

Nog gemakkelijker dan een gazon uit grasmatten is een gazon uit kunstgras. Tegenwoordig zijn er veel soorten kunstgras die niet van echt te onderscheiden zijn. Let wel: kunstgras is vele malen duurder dan grasmatten of graszaden.

Schutting

Momenteel ben ik bezig met het uitzoeken van een nieuwe schutting. Let goed op wat voor hout je hiervoor kiest, want sommige houtsoorten moet je echt elk jaar weer in de lak of beits zetten. Daar heb ik zeker geen zin in!

Kortom: let vooral op de materialen die je gebruikt. De materialen waarmee je je tuin aanlegt, bepalen voor de rest van de toekomst hoeveel werkuren je tuin nodig heeft om ‘m netjes te houden.