De temperaturen zijn in Nederland tegenwoordig lekker tussen maart en oktober. Maar er valt ook wel eens wat regen. Als de temperatuur hoog is, maar het spettert wat, dan is het nog steeds heerlijk om in de tuin te zijn. Met een overkapping in je tuin (en een mooie loungeset!) kun je alsnog heerlijk genieten van je tuin tijdens de momenten dat het regent.

Of wat dacht je van het barbecueën, of het feestje waarbij het ineens wat begint te regenen? Een overkapping in je tuin maakt het verschil tussen heel veel gedoe, of met een big-smile de regen de baas zijn.

golfplaten afdak

Voordelen van een afdak in je tuin

Dat je lekker onder je afdak kunt zitten, snapt iedereen. Maar er zijn nog meer voordelen die je hebt met een afdak in je tuin:

  • Als je geen schuur hebt, kun je je fiets er neerzetten zodat deze minder snel slijt
  • Een afdak houdt ook wind tegen
  • Het creëert wat extra privacy; de buren kunnen vanuit de slaapkamerramen niet meer alles zien
  • Je hebt op de zonnige, hete dagen een extra stuk schaduw in je tuin
  • Het werkt waardeverhogend voor je huis

Afdak maken in de tuin

Een beetje doe-het-zelver kan een dakoverkapping maken in een dag. Je haalt hout bij de houthandel en uiteraard moet je wat golfplaten kopen.

  1. Meet alles goed op
  2. Bespaar niet op het hout, je wilt niet dat het snel gaat rotten
  3. Geef het hout ook een beschermingslaag
  4. De golfplaten moeten ook stevig zijn en tegen een windje komen
  5. Denk na over hoe je het water afvoert, je hebt hiervoor een gootje nodig en als je het echt goed wilt doen een regenpijp zodat het water niet op de grond klettert

In de zomer wordt het afdak meestal niet zo heel erg op de proef gesteld door de weerscondities. Maar dat is wel het geval in de herfst en in de winter. Sneeuw, hagel en vooral storm…

Welke soorten golfplaten zijn er voor je afdak?

Oké, je hebt je laten overtuigen om een overkapping te gaan maken in je tuin. Je gaat dus op zoek naar hout en golfplaten om het geheel te gaan vervaardigen. Golfplaten op rol zijn er in verschillende types.

Hieronder uitleg welk type, waarvoor gebruikt kan worden. Fijn is dat golfplaten transparant zijn, dat is dus prettig als je veel licht onder je overkapping wilt hebben.

Golfplaten PVC

Dit type laat volgens de verkopers 86% van het licht door. Ze worden verkocht in lengtes tot wel 5 meter! PVC is de goedkopere versie van polycarbonaat.

golfplaat pvc

Golfplaten driewandig

Een driewandige golfplaat is de sterkste in zijn soort. Daardoor heb je ook geen afstandhouders meer nodig. Als je het belangrijk vindt, kun je ook een driewandige golfplaat vinden met UV filter. Dat kan erg handig zijn voor jezelf, of voor je kinderen.

golfplaat driewandig

Golfplaten polyester

De polyester golfplaten laten 75% licht door, en zijn een iets duurdere variant op de PVC golfplaten.

golfplaat polyester

Golfplaten polycarbonaat

De duurdere variant ten opzichte van een PVC golfplaat. Ze bevatten (doorgaans) een UV beschermingslaag.

golfplaat polycarbonaat