Er is niets zo leuk als in de zomer heerlijk te genieten in jouw eigen tuin van het mooie weer. Het is natuurlijk wel van belang dat de tuin zomerklaar is. In dit artikel vind je 5 tips die je kunnen helpen om je tuin zomerklaar te maken.

Laat die zonnestralen maar komen!

1. Begin op tijd

Veel mensen beginnen pas met het opknappen van de tuin als het mooi weer is, waardoor de tuin niet op tijd klaar is voor de zomer. Het is belangrijk om de tuin al in de lente onder handen te nemen zodat je er optimaal van kan genieten tijdens de zomermaanden.

Ben je van plan om je tuin te renoveren of is onkruid verwijderen en bloemen planten al voldoende? In een renovatie kruipt namelijk veel meer tijd dan in het schoonmaken van de tuin. Door hier op voorhand goed over na te denken, heb je nog wat speling en voorkom je dat je op mooie dagen in de tuin moet werken in plaats van dat je heerlijk kan ontspannen in het zonnetje.

Het is trouwens geen goed idee om in je favoriete t-shirt en broek te tuinieren. Als je aan de slag gaat in de tuin kan je beter gepaste werkkleding dragen. In de webshop van engelbert strauss vind je goede werkkleding die tegen een stootje kan én vuil mag worden.

Heb je nog (tuin)gereedschap nodig? Ook dat vind je bij engelbert strauss.

2. Ruim je tuin op

Tijdens de wintermaanden heeft je tuin het nodige te verduren gehad door regen en vallende bladeren. Het fris en proper maken van je tuin of terras is dan ook een must.

Verwijder alle dode bladeren en rondslingerende takken zodat er genoeg plek is voor nieuw leven. Vergeet ook zeker niet om kapotte bloempotten weg te halen.

Heb je groene aanslag op je terrastegels? Gebruik een hogedrukreiniger om de tegels op het terras schoon te maken. Schrobben met heet water en azijn is ook mogelijk. Haal meteen ook een doekje over de tuinmeubelen zodat alles er weer fris en proper uitziet.

3. Verwijder onkruid

Nu je tuin is opgeruimd is het tijd om onkruid te verwijderen. In de lente komt er vaak veel onkruid tevoorschijn. Dit is het ideale moment om er iets tegen te doen.

Je kan hier chemische middelen voor gebruiken, maar echt milieuvriendelijk is het niet. Een middel dat niet schadelijk is voor de natuur is schoonmaakazijn. Giet wat azijn op het onkruid en na enkele dagen is het onkruid dood.

Het enige nadeel is dat azijn een beetje stinkt, maar dat neem je voor lief als je weet dat het onkruid daarna helemaal weg is.

4. Verzorg het gras

Om je tuin zomerklaar te maken is het belangrijk om het gras mooi bij te houden. Dit doe je door het gras één keer per week af te rijden.

Het kan wel eens gebeuren dat je kale plekken op het gras ziet. Als je ervoor wil zorgen dat het gras er weer goed uitziet, moet je de kale plekken opnieuw inzaaien. Ook het bemesten van het gras zorgt ervoor dat er nieuwe voeding aanwezig is voor het gras zodat het in de zomer weer lekker kan bloeien.

5. Nieuwe bloemen en planten

Nieuwe bloemen en planten zijn onmisbaar om je tuin zomerklaar te maken. Deze geven je tuin een leuke en gezellige sfeer.

Je kan deze bloemen in plaats van oude planten in de tuin zetten, maar je kan ook nieuwe plantenbakken aanschaffen. Het is maar wat jij het fijnste vindt!

Voordat je naar het tuincentrum gaat en je op zoek gaat naar nieuw groen voor je tuin, is het slim om vooraf te bedenken wat je graag wil. Heb je geen groene vingers? Ga dan voor bloemen en planten waar je weinig aan hoeft te doen. Of misschien vind je het net wél leuk om wat meer verschillende bloemen en planten te plaatsen.

Denk ook na over de kleuren van de verschillende planten want het is mooi als deze op elkaar aansluiten. Je kan het beste in de lente al beginnen met planten. De natuur heeft namelijk haar tijd nodig om iets moois te laten groeien. Zo kan jij in de zomer volop genieten van je tuin!

Dit zijn 5 tips om je tuin zomerklaar te maken.

Maar vergeet niet: ook in de zomer moet je jouw tuin goed onderhouden. Maai het gras regelmatig, geef de bloemen en planten voldoende water en knip ze bij waar nodig. Ook regelmatig met een borstel over het terras gaan is belangrijk, je hebt waarschijnlijk geen zin om straks weer met die hogedrukreiniger aan de slag te gaan!

Is jouw tuin al zomerklaar?