We halen er veel plezier uit ons interieur op een persoonlijke manier in te richten en een eigen thuis te creëren waar we ons goed voelen en samenkomen. Daarbij wordt misschien niet direct aan de tuin gedacht, maar deze ligt in het verlengde van ons interieur en wanneer we de tuin op de juiste manier indelen, kunnen we er ook enorm van genieten. Zelfs ondanks de matige aantal zonuren die ons land telt, maken we het liefst het hele jaar door gebruik van de tuin. Wel is het nodig om in ons kikkerlandje goed te kijken naar de meest geschikte tuinindeling.

Tuinieren met een doel

Dus voordat je de handen aan de schep zet, of enthousiast begint te snoeien, lees eerst even dit artikel om wat inspiratie op te doen over hoe jouw tuin het beste tot zijn recht komt.

Een goed begin is het halve werk

Als eerste is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. Is het een grote of een kleine tuin? Hoe vol staat ‘ie nu al en hoeveel van de huidige tuininrichting wil je nog behouden? Staat de tuin naar het zuiden gericht of niet? Etc.

Dan komt er vooral veel persoonlijke smaak bij kijken. Het is immers jóuw tuin. Je denkt na over verschillende materialen, stijlen en kleuren. Een gouden tip: maakt het niet té bont, dit komt chaotisch over, vooral in de kleinere tuinen. Vooralsnog geldt de regel: minder is meer! De beste ideeën over hoe je ook het meeste uit de kleinste tuinen haalt lees je hier. Zelfs van je balkon of (dak)terras creëer je met de juiste tuinartikelen een tweede woonkamer. Er zijn mogelijkheden genoeg.

Maar wat zijn de juiste tuinartikelen? In Nederland doe je er goed aan materialen te kiezen die bestand zijn tegen vocht, kou en lucht. Denk aan roestvrij staal, bepaalde houtsoorten, natuursteen, etc. Ook deze hebben onderhoud nodig, maar gaan aanzienlijk langer mee dan (poly)rotan en riet. In de ruimere tuin is het een idee om een deel van de tuin overdekt te maken. Dan kun je ook heerlijk buiten zitten tijdens een zomers spatje. Bouw een beschutting en plaats een terrasverwarmer om het hele jaar door te kunnen genieten!

Van loungesets tot overkappingen en van plantenbakken tot rozenbogen, er komt een heleboel kijken bij het inrichten van jouw ideale tuin. Goede planning en voldoende inspiratie vormen de basis voor jouw gewenste resultaat, want een goed begin is het halve werk.

Het onderhouden van de tuin

En dan is de tuin klaar, alles ziet er fantastisch uit en je hoeft niets meer te doen, toch? Niet helemaal. Het is heel erg belangrijk de tuin goed te blijven onderhouden. Maar hoe doe je dat? Neem allereerst eens een kijkje in de schuur of op zolder om een idee te krijgen wat voor tuinonderhoudsartikelen en gereedschap je al hebt. Voor het gemak ga je de volgende checklist van belangrijkste items af:

  •         Takken- en/of snoeischaren
  •         Hark & krabber
  •         Bezem voor buiten
  •         Werkhandschoenen
  •         Bemesting & gieter
  •         Bestrijdingsmiddelen (denk aan onkruid en slakken)

Tuinieren

Afhankelijk van de materialen in de tuin komen meer specifieke artikelen eventueel ook van pas (denk aan verzorgingsproducten voor hout, textiel en rotan). Mocht je nog niet zeker weten wat je precies nodig hebt om te kunnen werken aan je droomtuin? Neem dan eens een kijkje op ShopAlike, waar je gemakkelijk alles voor het onderhoud van de tuin bekijkt en vergelijkt. Houd de tuin mooi en geniet volop!