In Nederland hebben veel mensen een kleine tuin, maar een grote tuin is helaas niet voor iedereen weggelegd. Helemaal als je net als ik in de stad wilt wonen dan zit je al snel vast aan een wat kleinere tuin.

kleine tuin groot laten lijken
Als je een kleine tuin hebt moet je creatief zijn!

Er zijn wel wat slimme optische illusies die een kleine tuin groter laten lijken. Er zijn best veel mogelijkheden, dus voor iedere tuin zit er wel wat bij. In dit artikel deel ik een aantal tips met je. Dit zijn kleine aanpassingen, die zorgen voor een groots effect 🙂

Opgeruimd staat netjes

Een van de belangrijkste zaken om een kleine tuin groter te laten lijken is rust.

Rust creëer je met name door spullen op te ruimen. Berg daarom spullen, zoals speelgoed en fietsen, goed op.

Dit kan eenvoudig door bijvoorbeeld een hekwerk of haag in de tuin te plaatsen. Zo kan je tegen het hekwerk een fiets zetten, waardoor deze uit het zicht is.

kleine tuin 3

Maar denk ook eens aan de container.

Hier kan een kast omheen worden geplaatst, waardoor de container niet zichtbaar is én er kunnen spullen in de kast worden opgeruimd.

Maak het niet te bont

Een andere manier om rust in de tuin te brengen, is door niet teveel verschillende kleuren te gebruiken.

Veel kleuren kunnen al gauw voor een chaotisch effect zorgen. Kies daarom voor één of twee kleuren en laat deze vaker terugkomen in verschillende tinten.

Ook kun je planten in dezelfde kleur naast elkaar plaatsen en deze kleurtinten vaker terug laten komen in de kleine tuin.

Licht en donker in een kleine tuin

Het is niet alleen belangrijk om slechts een beperkt aantal kleuren te gebruiken, maar ook om deze kleuren op de juiste plekken in de tuin te laten terugkomen.

Om meer diepte in de tuin te krijgen is kleurgebruik belangrijk.

Plaats op de voorgrond van de tuin donkere planten en meubels en achterin de tuin lichtere planten, zodat alles lijkt te ‘vervagen’ in de achtergrond.

Voorbeeld: plant voor in de tuin paarse hortensia’s en achterin de tuin lichte lavendel.

Suggereer ruimte

Een andere manier om de tuin wat groter te laten lijken is door doorkijkjes te creëren, hierdoor is de gehele tuin niet in een keer te overzien.

Dit kan door bijvoorbeeld een tuinscherm te plaatsen halverwege de tuin. Doordat je gedeeltelijk door het scherm heen kan kijken, suggereer je dat daarachter nog van alles is en breng je spanning in de tuin.

Ook kun je ervoor kiezen om spiegels op te hangen. Doordat de tuin weerspiegelt, zal het lijken alsof de tuin verder doorloopt. Er zijn best wel wat buitenspiegels te koop, en zeker voor kleine tuinen is dit een eenvoudige verbetering.

De juiste schutting in een kleine tuin

De schutting is een belangrijk element van de kleine tuin. Het kan de tuin kraken of maken.

Om met een schutting de tuin groter te laten lijken is het belangrijk om voor een schutting te kiezen met horizontale planken.

In de lengte zullen de horizontale planken de tuin langer laten lijken en in de breedte juist breder.

kleine tuin 2

Ook kan je de schutting vervangen voor een betaalbaar hekwerk. Een hekwerk kan goedkoper zijn en zorgt vaak voor een minder gesloten gevoel.

Je kunt ook dit artikel lezen waarin ik met foto’s laat zien hoe we onze schutting hebben vervangen.

Verticale beplanting

Na het plaatsen van de juiste schutting, is er nog een ding dat ervoor zorgt dat de schutting een nog ruimtelijker effect met zich meebrengt. Dit is verticale beplanting.

Plant bloemen tegen de erfafscheiding op of laat deze begroeien met klimplanten.

De schutting wordt nu niet meer gezien als grens, maar loopt over in de beplanting. Hierdoor lijkt het net alsof de tuin overloopt in de natuur en de tuin onbegrensd is.

Als je gekozen hebt voor een hekwerk is zullen er kleine doorkijkjes ontstaan als het hekwerk beplant wordt, wat ook weer voor een ruimtelijk effect zorgt.

Bestrating

Ook de bestrating speelt een belangrijke rol om een kleine tuin groter te laten lijken.

Diagonale bestrating zorgt voor een ruimtelijk effect. Ook het gebruik van grote vierkante of ronde stenen laten de tuin groter lijken.

kleine tuin 4

Probeer kleine steentjes en verticale- of horizontale bestrating te vermijden. Deze laten de tuin juist kleiner ogen.

Hoogte

De laatste tip voor een groter ogende tuin gaat over hoogte. Hoogteverschillen in een tuin laten een kleinere tuin ook ruimer lijken, omdat je niet in één oogopslag de gehele tuin kan zien.

kleine tuin 1

Bij een verhoging kan je denken aan bijvoorbeeld een houten vlonder, waar je een lekkere ligstoel op zet. Maar het kan ook op een simpele manier. Plaats bijvoorbeeld een smal tafeltje in de tuin waar je planten en decoratie op uitstalt.

Een andere manier van verhoging, of eerder verlaging, is het plaatsen van een kleine vijver. Een vijver brengt bovendien beweging met zich mee en dit zorgt ervoor dat de tuin groter lijkt.

Met het gebruik van enkele van deze tips zal jouw kleine tuin al gauw een stuk ruimer ogen.

Suggereer ruimte en houd het rustig!

Natuurlijk zijn er nog meer trucjes om je tuin groter te laten lijken. Weet jij nog een andere truc? Post het hieronder!