Veilig klussen: zo doe je dat – 4 tips van de experts
Je hebt vast wel eens een aflevering van ‘Help, mijn man is klusser’ gezien; het klussen in en rondom de woning loopt nu eenmaal niet altijd zoals je gehoopt had. Zeker grote klussen zoals verbouwingen of renovaties brengen nogal wat risico’s met zich mee.
Maar ook een simpel schilderijtje ophangen kan zomaar eens bloederige eindresultaten hebben. Om niet na iedere klus naar de Eerste Hulp te hoeven rennen, gebruik je deze tips om veilig te klussen in en rondom de woning.
1. Zorg dat je de juiste materialen gebruikt
Zonder het juiste gereedschap wordt klussen niet alleen een stuk trager, het wordt ook ineens een stuk minder veilig. Een oude, verroeste hamer kan die spijker misschien wel in de muur slaan, maar kan ook zomaar eens het handvat verliezen. Daarnaast zal een schone hamer minder snel tot infecties leiden dan de oude, verroeste variant.
Zorg dus dat je gereedschap en materialen van goede kwaliteit zijn en probeer zo min mogelijk te improviseren. Een spijker intikken met een stuk hout brengt natuurlijk meer risico’s met zich mee dan wanneer je gewoon even naar de bouwmarkt rijdt om een hamer te kopen.
2. Bescherm jezelf en de omgeving
Bij specifieke klussen is vaak specifieke bescherming nodig. Werk je in een omgeving waar veel lawaai is, veel stof rond dwarrelt of waar gevaarlijke voorwerpen gebruikt worden, dan is het beschermende materiaal voor tijdens het klussen van Engelbert Strauss een aanrader. Van helmen tot handschoenen, je kan jezelf maar beter voldoende beschermen.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor de omgeving. Ga je aan het schilderen in de woonkamer, dan is het wellicht geen slecht idee om die nieuwe Chesterfield bank af te dekken tegen verfspatten.
Maar ook de vloer moet goed beschermd worden; zo voorkom je mogelijke valpartijen.
3. Werk overzichtelijk
Niets zo erg als de chaotische klusser. Overzichtelijk werken is tijdens het klussen van groot belang.
Houd al je materialen en gereedschappen op eenzelfde locatie en zorg dat je overal goed bij kunt. Niet alleen maakt dit de klus een stuk gemakkelijker te klaren, het voorkomt ook mogelijk val- of struikelpartijen.
Houd de vloeren leeg en schoon en zorg ervoor dat er voldoende beweegruimte is. Berg gebruikte materialen direct op wanneer ze niet meer nodig zijn om het overzicht in de ruimte te kunnen bewaren.
4. Schakel op tijd hulp in
De juiste hulp kan uit vele hoeken komen. Zo kun je bij een flinke klus natuurlijk de hulp van een professional inschakelen; zo weet je zeker dat de klus op de juiste manier geklaard wordt.
Moet je boven je macht werken? Schakel dan op tijd de hulp in van verlengstukken, ladders of andere hulpmiddelen. Moet er veel werk verricht worden? Denk dan aan het inschakelen van de hulp van familie, vrienden of buren.