Je huis verbouwen doe je – over het algemeen – omdat je dat zelf mooi vindt. Extra ruimte, een andere kamerindeling of cosmetische veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je woning weer jaren mee kan. Extra fijn is het, als de verbouwing ook de waarde van je huis verhoogt. Dan heb je er ook nog wat aan tegen de tijd dat je de woning wil verkopen.

Een tijd geleden schreven dit artikel over Hoe je jouw huis meer waarde geeft, en vandaag hebben we nog meer tips.

Verbouwing voor extra woonoppervlak

Met stip op nummer 1 van verbouwingen die de waarde van je huis verhogen staat het uitbreiden van de woonruimte. Je kunt het woonoppervlak vergroten met een uit- of aanbouw. Een serre bijvoorbeeld, of een extra kamer boven de garage. Een garage an sich telt niet mee als woonoppervlak, maar wel als je die bewoonbaar maakt en bij het huis betrekt. Ook de zolder kun je bewoonbaar maken door te zorgen voor een vaste trap en eventueel door het maken van (extra) kamers.

verbouwing: extra woonoppervlak

Extra vierkante meters verhogen de waarde van je huis. Let op: Wanneer je een kleine tuin hebt kan deze door een aanbouw nog kleiner worden. In dat geval is uitbreiding van het huis niet altijd gunstig voor de woningwaarde.

Dubbel glas en isolatie

Hoe beter het energielabel van je huis, hoe hoger de waarde van je woning. Door het plaatsen van dubbelglas en het verbeteren van de isolatie maak je een woning aanzienlijk aantrekkelijker. En voor jezelf is het ook prettig, want je stookkosten gaan er ‘s winters flink door omlaag.

Achterstallig onderhoud wegwerken

Het wegwerken van achterstallig onderhoud is over het algemeen niemands hobby. We signaleren de problemen in huis vaak wel, maar het duurt lang voor we er daadwerkelijk wat aan doen. Kozijnen die strak in de lak staan, weggewerkte scheuren en tochtgaten en een mooi onderhouden vloer zijn stuk voor stuk zaken die je woning extra de moeite waard maken. Voor jou én voor een volgende bewoner.

Cosmetisch onderhoud

Het vernieuwen van een keuken of badkamer is een zogenaamde cosmetische verbouwing. In veel gevallen verhogen deze de waarde van je woning minder dan je zou denken. Dit komt vooral doordat keukens en badkamers heel smaakgevoelig zijn.Â

Valt je keuken of badkamer van ellende uit elkaar? Dan maakt een nieuwer exemplaar je woning natuurlijk wel aantrekkelijker voor eventuele kopers. Al blijft de kans groot dat zij er ter zijner tijd zelf ook weer een verbouwing tegenaan gooien.

De kosten van een verbouwing

Om de waarde van je woning te laten stijgen door een verbouwing, zul je wel moeten investeren. Hoe meer je zelf kunt klussen, hoe voordeliger een verbouwing uiteraard is. En natuurlijk bestaat er ook nog een mogelijkheid om geld voor de verbouwing te lenen. Hiervoor moet je eerst je persoonlijke lening berekenen. Op basis van de uitkomst weet je vervolgens hoeveel je in de verbouwing kunt investeren.