Vorige week schreef ik al over een leuke nieuwe lamp, te weten de Mobiele lamp van lucis. Het IndieGogo project is binnen 100 uur gehaald en het is gerust een succes te noemen. Vandaag weer een special over verlichting, namelijk staande lampen. Je hebt ze in alle vormen en maten. Maar welke past goed in jouw woonkamer?

In het algemeen kiezen mensen vaak voor een staande lamp omdat het lekker flexibel is. Je kunt hem eenvoudig verplaatsen. Ook kun je er indirect licht mee produceren, dat vinden veel mensen prettiger dan direct licht.

staande lamp Schermafbeelding 2015-11-03 om 17.57.58 Schermafbeelding 2015-11-03 om 17.58.04

Je bent van plan een nieuwe staande lamp te kopen, maar je hebt eigenlijk nog geen idee waar je moet beginnen en wat voor staande lamp je wilt. Ik geef je graag wat tips waar je op kan letten als je een staande lamp wilt gaan kopen en hoe je uit alle staande lampen jouw ideale staande lamp kan vinden.

Het begin: huidige licht in kaart brengen

Als eerst is het handig om te kijken wat voor soort licht je al allemaal hebt in de kamer. Zo kun je wat beter bepalen hoe de lichtbundel van de staande lamp moet zijn.

Als je het echt goed wilt aanpakken kun je een lichtplan maken van je kamer en anders gewoon op inschatting bepalen. Je weet vaak wel in welk gedeelte van de kamer je nog wat extra licht kan gebruiken.

Schermafbeelding 2015-11-03 om 18.00.27

Bepaal dan ook goed of de lamp een brede lichtstraal moet geven of meer een bundel en of deze omhoog of naar beneden gericht moet zijn.

Meerdere lampen in een?

Je hebt staande lampen met een lamp die naar een specifieke richting licht geef, maar je hebt natuurlijk ook staande lampen met meerdere lampen erin. Zo heb je een staande lamp die bijvoorbeeld naar boven is gericht, maar die wel nog een extra leeslamp heeft.

Schermafbeelding 2015-11-03 om 17.58.10 Schermafbeelding 2015-11-03 om 17.58.34 Schermafbeelding 2015-11-03 om 17.59.51

Als deze bij een bank komt te staan kan een extra leeslamp best handig zijn.

Snoer en kleur

Nadat je weet waar het licht naar toe moet schijnen en hoeveel lampen de staande lamp moet hebben kun je voor jezelf nog nagaan hoe het snoer eruit moet zien en wat voor kleur de staande lamp moet zijn. Wat wel goed is om te weten is dat je een snoer natuurlijk altijd naar wens kan veranderen en er een snoer naar eigen smaak aan kan maken of laten maken.

staande lampen

Je zoektocht zal makkelijker gaan, wanneer je alvast nadenkt over de bovenstaande punten. Succes met het aanschaffen van jouw staande lamp. Heb jij ook een staande lamp? En wat vind jij de belangrijkste eigenschap?