In de categorie, dat is best handig om te weten in het huishouden, lees je vandaag een artikel over hoe een verstopping voorkomen in zijn werk gaat.

verstopping voorkomen kraan keuken

Een verstopte afvoer… het leidt bij veel mensen voor een grote ergernis. Zo brengt een verstopte afvoer een nare rioollucht met zich mee. Je moet er toch niet aan denken dat je een lange avond in deze lucht moet blijven zitten, voordat deze verholpen is? Ook kan het als gevolg van een verstopte afvoer onmogelijk worden om nog gebruik te maken van je sanitaire voorzieningen. Het water zal in dit geval niet meer wegstromen.

Tip 1: maak gebruik van soda

Soda is een simpel middel om een beginnende verstopping tegen te gaan.

Laat het soda enkele minuten intrekken en spoel de afvoer vervolgens door met heet water. Het soda heeft een ontvettende werking, waardoor het restafval in de afvoer snel los zal laten.

verstopping voorkomen

Tip 2: koop een ontstoppingsmiddel

Mocht soda niet voor het gewenste effect zorgen, dan kun je ook voor een zwaarder ontstoppingsmiddel kiezen.

Deze ontstoppingsmiddelen koop je bij een super- of bouwmarkt in de buurt.

ontstoppingsmiddel

Tip 3: maak gebruik van een zeefje

Om restafval buiten de afvoer te houden en daarmee verstoppingen te voorkomen, kun je een zeefje in je gootsteen gebruiken. Het zeefje vangt de etensresten op bij het afspoelen van je borden.

 

Tip 4: laat je afvoer preventief doorspuiten

Met een ontstoppingsmiddel kun je niet alle verstoppingen in een afvoer voorkomen. Het is verstandig om je afvoer eens per twee of drie jaar preventief te laten doorspuiten door een loodgieter.

Hierbij wordt het restafval in de afvoer meegevoerd naar de centrale riolering.

Tip 5: plaats een kalkfilter bij de hoofdkraan

Kalk kan ervoor zorgen dat leidingen, kranen en douches wat dichtslippen. Je kunt een kalkfilter laten plaatsen bij de hoofdkraan, waardoor er zuiverder water je huis binnenstroomt.

antikalk filter ontstopping voorkomen

Het is niet goedkoop, maar al het water wat je drinkt (dus ook thee en koffie) bevat geen of nauwelijks kalk.

Bron: loodgietersantwerpen.be