Ik kreeg afgelopen week een mailtje van Anneke uit Nootdorp. Ze wil graag haar woonkamer een extra stukje sfeer geven, vooral warmte, maar weet niet precies hoe. Ik heb de foto’s die ze heeft gestuurd bekeken en heb een paar ideeën met haar gedeeld voor een warmer interieur.

Persoonlijk denk ik dat veel mensen graag een warme sfeer creëren in hun woonkamer. Helemaal met de dagen die steeds donkerder en korter worden. Hieronder kun je de concrete vraag van Anneke lezen.


Ik ben Anneke uit Nootdorp. Wij zijn 5 jaar geleden verhuisd. Ik krijg mn woonkamer niet in de sfeer die ik graag zou willen en ik weet niet waar het aan ligt. Ik mis enige warmte erin. Mijn favoriete kleuren zijn crème, bruin en roze tinten. Maar misschien zijn andere kleuren qua uitstraling beter.
Kan en mag ik je aan de hand van bijgaande foto`s van onze woonkamer om advies vragen betreffende de kleurstelling van muren, lampen, gordijnen en accessoires?
Andere idee zijn ook welkom.

Ik hoor heel graag van je.

Warmer interieur

Warmer interieur foto


Mijn advies aan Anneke is… Probeer wat meer “warme” en “zachte” materialen te gebruiken in je woonkamer. Je plavuizen, de glazen salontafel, het glas van de kasten, de spiegel en zelfs het leer van de stoelen ogen “koud”. Verder is wit natuurlijk niet de meest warme kleur die er is, dus dat helpt ook niet echt mee.

Het lastige is dat het aardig wat kosten met zich meebrengt om die spullen te vervangen, maar ik denk dat het wel de kern is waarom je vindt dat de warmte wat ontbreekt.

In het algemeen zijn rood, bordeaux rood, bruin, zwart en de donkerdere tinten geel de wat warmere kleuren. Grijs kan ook nog, maar wel gecombineerd met de juiste stoffen of secundaire kleuren.

De roze/paarse gordijnen, lampjes en kaarsen zijn de enige echte kleuren die aanwezig zijn in de ruimte. Je weet misschien dat ik fan ben van herhaling, leuk om dat terug te zien.

Een paar ideeen voor jouw woonkamer:

1. Vervang de glazen salontafel voor een mooie hocker. Je kunt hier een dienblad op zetten voor de drinkglazen en of de kaarsen.
2. Misschien kun je een groter kleed plaatsen, ik denk dat het dat ook wat warmer doet ogen omdat je minder plavuizen ziet.
3. Je kunt misschien de bruin/beige kleur van de bank kunnen vasthouden als leidraad voor de rest van het meubilair of gordijnen dat je aanschaft.
4. Je zou wat onbewerkt hout (of riet, zoals op de salontafel) in je woonkamer kunnen zetten in de vorm van een beeld, bijzettafeltje of iets dergelijks.
5. De lamp aan het plafond is wat minimalistisch, er bestaan lampen waarbij je een warmer gevoel kunt krijgen.

Je wanddecoraties vind ik leuk en qua style goed bij elkaar passen!

Ik hoop dat je iets aan deze interieur ideeen hebt! Ik hoor het graag in de reacties hieronder, ook als iemand anders nog een tip heeft voor Anneke.