De temperaturen in de Nederlandse winters kunnen flink verschillen. Ook al zitten we nu nog midden in de zomer, het is beter om er echt op tijd bij te zijn want waterleiding winterklaar maken is echt zo’n “voor je uitschuif” klusje.

Ik kreeg laatst wat vragen over dit onderwerp van 2 bezoekers van interieur-ideeen.com. Het is iets dat kennelijk leeft, dus kruip ik trouw in de pen en vertel ik hoe je vochtschade het beste kunt voorkomen.

De wisselende temperaturen in de winter zorgen nog wel eens voor verassingen.

Ik ben wel eens vergeten de buitenkranen af te sluiten met bevroren waterleidingen als gevolg. Daar zat ik natuurlijk niet op te wachten. Toch had ik het heel makkelijk kunnen voorkomen.

De tips tegen vorstschade

Er zijn een aantal tips die je moet weten tegen vorstschade. We gaan ze allemaal kort langs en hopen dat je er wat aan hebt.

bevroren waterleidingen
In Nederland zie je dit misschien niet zo snel, maar het kan gebeuren

De watermeter en waterleidingen, welke bij vorst vaak bevroren raken, kun je het beste dubbel isoleren. Op deze manier heeft de kou (tot op een bepaalde hoogte) geen kans om door de waterleidingen en watermeter heen te dringen, waardoor de kans op vorstschade kleiner wordt.

Ben je van plan een huis of een pand te verkopen die voor lange tijd onbewoond blijft of kan gaan blijven? Dan dien je maatregelingen te nemen. Zo doe je er goed aan om het waterbedrijf de watertoevoer te laten afsluiten. Op deze manier staat er geen water in de leidingen en kan het dus ook niet bevriezen.

Eventueel zou je er ook voor kunnen kiezen om de waterinstallaties en de centrale verwarming te legen. De derde mogelijkheid zou zijn dat de temperatuur in het hele huis boven de nul graden blijft (dit gaat je natuurlijk wel geld kosten).

Buitenkranen

De buitenkranen en de waterleiding daarvan zijn de eerste leidingen die bevroren raken. Dit kun je voorkomen door de watertoevoer van de buitenkraan uit te schakelen en daarbij de buitenkraan open te draaien (zo verlaat de waterdruk de leidingen). Een andere optie zou het isoleren van de buitenkraan en de leidingen kunnen zijn.

Een ander gewoonte die we je aanraden om jezelf aan te leren is de waterleidingen te controleren wanneer het begint te ontdooien. Op deze manier weet je zeker dat alles goed zit en kun je eventueel iemand inschakelen wanneer dit niet het geval schijnt te zijn.

Een loodgietersbedrijf kan je helpen om jouw waterleidingen winterklaar te maken en te zorgen dat er in ieder geval zo min mogelijk risico op bevriezing van de systemen is.