In dit artikel wil ik je inspireren met leuke woonkamer ideeen. In mijn ogen moet een woonkamer een plek zijn waar je je echt thuis voelt, graag gasten ontvangt en bovenal de ruimte voelt om jezelf te zijn.

woonkamer ideeen

Daarom in dit artikel 10 ideeen om je woonkamer in te richten en de ideale afstemming te vinden tussen wat mooi is, en wanneer iets te veel veel wordt.

Uiteindelijk komt het altijd neer op keuzes maken. Of je nu in de winkel staat, besluit om iets te vervangen of bezig bent met meubilair te herpositioneren.

Hieronder lees je mijn tien favoriete woonkamer ideeen die eigenlijk wel in elke woning toepasbaar zijn.

Afwisseling voor een modern interieur

Mensen houden van afwisseling. Het is niet altijd eenvoudig om 1 “ultieme” stijl te vinden qua wanddecoratie, meubilair of indeling.

Je zou kunnen overwegen om 12 invalshoeken te pakken: voor elke maand 1. Vind je dat te veel? Ga dan voor 4 seizoenen, en laat het seizoen het thema vormen.

Natuur in je woonkamer

Natuur in je huis halen is nooit een slecht idee. Je woonkamer gaat er meer van leven.

Bloemen, een plant, je groente in een mooie schaal of zelfs een cactus (weinig verzorging!) dragen bij aan een groen gevoel in je woonkamer. Reserveer hier een plaatsje voor.

woonkamer idee natuur

Speelgoed in je interieur

Heb je kinderen (die al wat ouder zijn) waarvan een boel speelgoed op de zolder ligt? Of juist werkstukken?

Creëer een plekje waar je de mooiste stukken speelgoed ter decoratie plaatst. Wissel dit wel zo nu en dan af. Sweet memories voor iedereen 🙂

Zijn de stukken speelgoed klein, dan kun je altijd een stolp kopen en het daarin plaatsen.

speelgoed woonkamer ideeen

Muziek

Wie houdt er niet van muziek? Laat muziek een plekje in je woonkamer innemen.

Of het nu geschilderde noten zijn op een muurtje, een lievelingsplaat of artiest tegen de muur of juist je gitaar op een mooie standaard.. Het geeft altijd een persoonlijke stijl aan je huiskamer.

muziek in woonkamer

Reizen

Ook reizen is een hobby voor veel mensen.

Een leuk idee dat ik nu al 2 keer ergens heb gezien is dezelfde style foto, genomen op heel veel verschillende plekken.

Een keer was dit een knuffelbeer die de ene keer op ski’s stond en de andere keer voor het vaticaan. De andere serie waren foto’s van lantaarnpalen. Maak hier een collage van die spreekt tot de verbeelding!

Vintage koffers

Tegenwoordig helemaal in en ik vind dit een van de leukste woonkamer ideeen van deze lijst.

Zet een stapel oude vintage koffers in een hoek, lampje en kaarsen erop en je hebt iets bijzonders in je woonkamer.

Het goede gevoel dat ik erbij krijg, komt misschien omdat de koffers een “leven” achter de rug hebben. Dat is toch anders dan iets nieuws uit een winkel.

woonkamer idee oude koffers

Hockers

Geen ruimte voor een chaise longue of bank waar je met z’n tweeën op kunt liggen?

Kijk eens of je een Hocker kunt vinden die in je interieur van je woonkamer past.

Je kunt `m gebruiken als extra zitruimte, rustplek voor je eigen benen of om er een dienblad met iets decoratiefs (kaarsen, plantje etc) op te zetten.

Universele onderwerpen voor landelijke uitstraling

Universele onderwerpen zijn vaak leuk om in je woonkamer te verwerken. Bijvoorbeeld de windrichtingen, een klok, de seizoenen, een tekstje in een andere taal, een andere planeet, een muziekinstrument of zoals hieronder op het plaatje een zandloper of oude encyclopedieën. Het geeft je woonkamer een landelijke touch.

Kijk eens rond in antiekwinkels, daar vind je dit soort spullen vaak wel en doe je misschien wat extra inspiratie op.

idee voor woonkamer

Kaarsen

Kaarsen geven sfeer, dat wist je al. Een paar kaars ideeen: maak een plateau met grote en kleinere kaarsen, zet kaarsjes op een randje of een hoge kast (be careful), zet kaarsjes in een vaas die je toch niet gebruikt, zet kaarsjes op de tafel buiten terwijl je binnen zit…

kaarsen in woonkamer

Houd het netjes, maar hoe?

Orde en netheid zorgen voor een fijne sfeer in de woonkamer. Als het vaak een rommeltje is, dan kun je ook niet genieten van de rest.

Mijn belangrijkste tip om het netjes te houden is: creëer vaste plekken voor zoveel mogelijk spullen.

Dat maakt het voor iedereen veel eenvoudiger om het netjes te houden. Rommel ontstaat voor 20% door falende discipline, maar voor 80% omdat er op dat moment “even niet duidelijk is wat ermee moet gebeuren”.

Rommel trekt ook nog eens rommel aan, en stimuleert de falende discipline. Lees hier verder voor nog meer opberg tips.

De basis van je woonkamer: muur & plafond

Muur, plafond en vloer zijn de basiselementen van je woonkamer.

Zorg ervoor dat deze echt naar je smaak zijn. Deze drie zijn zo bepalend voor de algemene sfeer, dat het vrijwel onmogelijk is om je huiskamer zo te krijgen als je wilt als je niet tevreden bent over een van die drie elementen.

Een muur opnieuw verven kan soms een verbluffend resultaat opleveren, waar geen 100 goede woonkamer ideeen tegenop kunnen.

Waar ik echt fan van ben, vooral omdat het zo subtiel is, zijn sierplinten. Kijk eens hoe chique het plintje de simpele muur en vloer maken!

woonkamer ideeen sierplint

Ik hoop dat je geïnspireerd bent door deze 10 woonkamer ideeen. Ben je op zoek hoe anderen deze en nog veel meer ideeen hebben toegepast, kijk eens bij deze woonkamer voorbeelden.