Er is weer een nieuw artikel voor mijn favoriete onderdeel van interieur-ideeen.com: foto’s en advies voor een lezer! Dit keer geef ik Inge advies over hun, in haar ogen te grauwe woonkamer. De woonkamer met grijze muur van Inge zie je hieronder op de 6 foto’s.

Ik kreeg de volgende mail van Inge binnen:

wij wonen zo’n 2 jaar in ons huis, grote ramen en een open keuken, deze is okergeel, 1 muur in de living is behangen met zwart vliesbehang, de rest is zacht grijs, nu voel ik me niet meer op mijn gemak met het grijze. Ik vind het koud en kil, en vind het niet meer gezellig. De zwarte muur en het okergele vind ik dan wel aangenaam en zou deze wel willen houden, met welke kleur zou ik het oker en zwart nog kunnen combineren? zodat ik het koude kille gevoel niet meer heb, en in een warme gezellige ruimte kom?

Hieronder zie je een aantal foto’s van haar woonkamer met grijze muur.

woonkamer grijs
De woonkamer en keuken
woonkamer grijs
De keuken
grijze woonkamer
De keuken en de schuifdeuren naar de tuin
woonkamer grijs inge
De kast en tv in de woonkamer
grijze woonkamer inge
De woonkamer voor
woonkamer inge grijs
De woonkamer vanaf de voorkamer gezien

Tips voor Inges woonkamer met grijze muur

Allereerst complimenten voor de combinatie van het okergeel met het grijs. Die komt er goed uit. Maar ik kan me het grauwe, ongezellige gevoel goed voorstellen. Die kans loop je altijd als je een woonkamer met grijze muur hebt. In Inges geval is het zo dat waar de gele elementen het zonnetje in huis brengen, de hele donkere elementen (de bank, gordijnen, de vloer) de boel weer een stuk grauwer maken.

Een grijze woonkamer…

Grijs is aan de ene kant een fijne kleur, maar aan de andere kant een hele moeilijke. Zowel licht- als donkergrijs kan heel chique staan. In mijn ogen moet het dan wel mat zijn, glanzend grijs heeft een tegenovergesteld effect. Op mat grijs kan bijvoorbeeld een spot enorm mooi staan, dat doen ze vaak in restaurants en ik zie het ook geregeld in de woonwinkels en outlets die ik bezoek.

Als ik kijk naar de foto’s, dan zie ik aardig wat glimmend grijs terugkomen. Een element is de vloer, die is zeer bepalend voor het gehele beeld van je woning. Je zou kunnen overwegen om hier een mooi donker laminaat of houten vloer in te leggen. Gaat dat een stap te ver, dan kun je misschien eerst eens een comfortabel kleed neerleggen in de voorkamer. Je blijft dan wel het grijze houden, maar dringt het wel meer op de achtergrond.

Een ander glimmend grijs deel is het aanrechtblad. Relatief eist die minder aandacht op, maar als je echt van het grijs af wilt dan kun zou ik met het aanrechtblad beginnen.

Alternatieve kleuren

De alternatieve kleuren waar je voor zou kunnen gaan, die nog wel te combineren zijn met het okergeel, zijn wit of bepaalde tinten bruin. Ga je voor bruin, dan is zorgvuldig selecteren belangrijk, want niet elke kleur bruin zal passen. Geel laat zich overigens best goed combineren met grijs. Zo zie je ook in een aantal van deze grijze slaapkamer voorbeelden.

Wil je meer weten over kleuren, dan kun je in het artikel woonkamer kleuren leren waar welke kleur voor staat.

Nog een paar tips

Een paar kleine dingen die mij opvielen. Jullie hebben mooie schuifdeuren naar de tuin. Maar het hek is wel een beetje een dissonant in het geheel. Probeer hier mooie planten tegenaan te laten groeien. Of hang er wat leuke plantenbakken op, zodat je het hek nuttig gebruikt voor iets mooi, in plaats van dat het er alleen maar functioneel uitziet.

Verder zag ik nog een wit mandje bij de wasbak. Daar zijn veel mooiere voor te vinden, en dat hoeft helemaal niet duur te zijn!

De kast die in de woonkamer staat, en aardig wat aandacht opeist, vind ik een wat onpersoonlijk karakter hebben. Mocht je die een keer gaan vervangen, dan zou ik voor iets gaan met meer uitstraling. Eikenhout, teak… Is altijd een kwestie van smaak natuurlijk.

 

Succes!

Ik hoop dat je iets aan dit advies hebt en dat ik je heb geïnspireerd.  Er gaat waarschijnlijk wat geld in zitten om je woning gezellig te maken. Hier heb je nog wat tips om te beparen op je huis inrichten.