Het moment waarop iedereen samen rond de eettafel zit voor welke gelegenheid dan ook, is altijd een gezellig moment van samen zijn. Daarom is het voor je gezinsleden of gasten aangenaam als je extra aandacht besteedt aan de decoratie. Alle gekozen elementen zullen tenslotte de uitstraling van je tafel bepalen. We weten maar al te goed hoeveel verschillende alternatieven er zijn. In dit artikel lees je, stap voor stap, welke elementen je nodig hebt en hoe je ze combineert. 

tafel decoratie

Bepaal de look met je servies

Borden op tafel zetten, het is iets wat je niet zo snel zal vergeten. Aandacht voor servies is er altijd. Maar wil je een mooi afgewerkte tafel, dan is het wel van belang dat alle stukken bij elkaar passen. Het servies bepaalt meteen de look van je tafel. Kies dus eerst de stijl van je tafel alvorens je een servies aankoopt of op tafel plaatst. Je kan hier alle kanten mee uitgaan afhankelijk van je voorkeur: van minimalistisch tot kleurrijk of van modern tot vintage…Let wel, kies best voor een zachte kleur wanneer je voor kleurrijk kiest. Op die manier eten je gasten aan een fleurige tafel met toch een rustige uitstraling. Pastelkleuren zijn uitermate geschikt!

decoratie tafel kaarsen

Vervolledig met glazen en bestek

De look ligt vast en het servies sluit erbij aan. Zorg er nu voor dat ook het bestek en de glazen passen bij de stijl die je voor ogen hebt. Staat er bijvoorbeeld een vintage servies op tafel? Dan kan het leuk zijn om dit af  te werken met gouden bestek en glazen met een gouden touch. Heb je gekozen voor een minimalistische tafel? Houd je bestek en glazen dan ook simpel, zonder al te veel details. Vergeet niet dat je bestekset en glazen naast mooi, ook praktisch moeten zijn. Je gasten willen immers smakelijk eten. Daarom kan het makkelijker zijn om voor een minimalistische of moderne stijl te gaan.

Vergeet de details niet

Omdat het de details zijn die je tafel afmaken, hecht je hier best voldoende belang aan. Bloemen zijn misschien voor velen een detail, maar ze zullen de uitstraling meteen een heel stuk levendiger maken. Ook wanneer je gekozen hebt voor een minimalistische of moderne stijl kunnen deze een leuke extra zijn. Wil je een gezellige sfeer creëren? Denk dan zeker aan enkele kaarsen. Moet je vele hapjes serveren? Dan is een dienblad zeer praktisch, en het staat ook nog eens mooi op tafel. Denk tot slot aan servetten, waarmee je ook heel wat creatieve zaken kan doen. De moeite waard om online en op Pinterest wat rond te surfen om inspiratie op te doen.