Al tijdens de eerste warme dagen van het jaar kijken we massaal uit naar zomer en meer zon. Korte broeken en rokjes komen uit de kast, de tuinset wordt afgeborsteld en als het écht warm is, wordt ook het zwembad gevuld met water. Het is ook hét moment waarop veel mensen een zwembad kopen. 

Groot, groter, grootst

Een zwembad kopen doe je niet halsoverkop. Zeker niet als je een wat groter, (semi-)permanent bad in de tuin wil. Kijk goed naar de ruimte in de tuin en bedenk hoeveel mensen het zwembad gaan gebruiken en hoe groot het moet zijn. Een heel groot zwembad kopen lijkt leuk, maar onnodig groot is zonde als je daardoor weinig tuin overhoudt.

zwembad kopen

Een goede locatie voor je nieuwe zwembad

Een zwembad veranderd de uitstraling van je tuin. Dat hoeft niet erg te zijn, maar het is wel slim om vooraf te bedenken waar je het bad neer wil zetten. Direct naast je terras is onhandig en in veel gevallen ook niet erg stijlvol. Een plekje iets verder in de tuin, een beetje uit de wind is prettiger.

zwembad kopen

Afhankelijk van hoe je zwembad er uit ziet, kan het voor het aanzicht van je tuin soms beter zijn om ‘m iets uit het zicht van de zitkamer te plaatsen. Maar dat is lang niet altijd nodig! Een mooi ingegraven permanent bad of een permanent bad van hout kan je tuin juist ook een luxe, stijlvolle uitstraling geven!

Kies een goede ondergrond

Een opblaasbaar opzetzwembad of een opzetzwembad met een metalen frame plaats je op een stevige, vlakke ondergrond: Stenen, gras, zand; het maakt niets uit. Voor je het bad plaatst, kun je het beste een grondzeil neerleggen.

zwembad kopen

Zwembad kopen: kies je een permanent bad of een opzetbad

Het plaatsen van een permanent zwembad is wat meer werk, maar wel éénmalig. Aan het einde van het zwemseizoen hoef je een permanent zwembad niet af te breken en dat is fijn. Een nadeel is dat je de ruimte in je tuin in de herfst, winter en lente nergens anders voor kunt gebruiken.

zwembad kopen

Een opzetbad zet je ieder jaar rond april/mei neer en breek je ergens in augustus/september weer af. Dat is misschien even ‘gedoe’, maar het biedt je in de andere seizoenen wel meer mogelijkheden om je tuin te gebruiken.

zwembad kopen

Zwembad financieren

Een zwembad kan best prijzig zijn. Hoest je het bedrag in een keer op dan is dat natuurlijk prima. Maar misschien heb je wel een flinke overwaarde op je woning, of vind je een maandelijks bedrag gewoon prettiger. Ga op zoek naar de goedkoopste lening, en wellicht kun je binnenkort al een bommetje maken in je eigen achtertuin!

Voor ieder wat wils

Een zwembad kopen is een weloverwogen keuze. Zoveel smaken, zoveel zwembaden. Oriënteer je daarom online of in een winkel en houd daarbij je eisen en wensen goed in je achterhoofd. Niets zo vervelend als thuis komen met een bad dat veel te groot blijkt te zijn of juist veel kleiner dan de kinderen in gedachten hadden.