Nog niet zo lang geleden leek domotica de droom van de toekomst. Maar die toekomst is nu. Er is hard gewerkt aan tal van oplossingen om dagelijkse zaken in huis te automatiseren. Dat zorgt voor een hoop gemak, tijdsbesparing en wooncomfort. En zeg nou zelf: Een beetje luxe in huis kunnen we allemaal wel gebruikt, toch?

Wil je je meer verdiepen in het Smart home concept? Lees dan hier de Smart home beginners guide.

Domotica in je eigen huis

In films zie je domotica al regelmatig voorbij komen. Iemand klant in zijn handen en het licht gaat aan. Met een druk op de knop schuiven de gordijnen dicht. En als de hoofdpersoon ‘s ochtends uit bed stapt, heeft het koffiezetapparaat de koffie al klaar. Ideaal! En het goede nieuws is: De luxe van domotica is ook bij jou thuis gemakkelijk te realiseren.

domotica: smart home deurbel

Extra veiligheid

Voor het bedienen van lampen, gordijnen en apparaten zijn lang niet altijd extra knoppen nodig. Veel domotica laat zich namelijk bedienen via een app op je smartphone of tablet. Dat betekent dat je dit ook op afstand kunt doen. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om tijdens je vakantie de gordijnen open en dicht te doen om inbrekers op het verkeerde been te zetten. De deurbel beantwoord je ook via je mobiele telefoon, dus niemand die doorheeft dat jij niet thuis bent!

domotica verlichting

Van felle lampen tot sfeervolle verlichting

Ga je beginnen met het toepassen van domotica in huis? Dan is het aanpassen van de verlichting een eerste logische stap. Dit onderdeel van domotica is het meest ontwikkeld en er is veel mogelijk, zoals:

  • verlichting automatisch aan laten springen door middel van bewegingssensoren;
  • vanuit een app al je verlichting met één knop bedienen;
  • verlichting op vaste tijden aan/uit schakelen of dimmen;
  • uitschakelvertraging.

Lekker warm thuiskomen

Verwarming is ook typisch iets dat gemakkelijk (op afstand) via een app te bedienen is. Hoe heerlijk is het als je na een dag werken of een koude boswandeling thuiskomt in een warm huis? Of om ‘s ochtends alvast de vloerverwarming in de badkamer aan te schakelen voor je uit bed stapt om te douchen?

domotica verwarming bedienen

Apparaten op afstand bedienen

De tijd dat je jouw planning moest aanpassen aan de tijden van de wasmachine is echt voorbij. Tenminste, als je kiest voor een wasmachine die je op afstand kunt bedienen. De kleding zul je er uiteraard wel zelf in moeten stoppen, maar het moment waarop je de machine aan zet kun je nu helemaal zelf bepalen. Ook rolluiken, speakers, garagedeuren, alarmsystemen, deursloten, stofzuigers en grasmaaiers zijn goede voorbeelden van apparaten en systemen die je op afstand kunt bedienen. Denk je eens in hoeveel tijd en gemak dat je oplevert. Wat een luxe!