Met hout kun je alle kanten op. Van kleine reparatieklussen tot grote verbouwing of zelfs het maken van meubels. Hout is enorm veelzijdig, gemakkelijk te bewerken en verkrijgbaar in heel veel soorten en maten. Sta je op het punt een partij hout te bestellen voor jouw volgende interieur-klus? Check dan nog snel even deze tips:

Bedenk goed hoeveel hout je nodig hebt

Bespaar jezelf een paar onnodige ritjes naar de bouwmarkt en bekijk goed wat je nodig hebt. Zo liggen voor een tafel de poten en het tafelblad voor de hand, maar vaak heb je ook extra latjes en houten balken nodig voor versteviging en mooie afwerking.

DIY Hout: Kies de meest geschikte houtsoort

Als echt natuurproduct heeft iedere houtsoort eigen kenmerken. Er is hard hout en zacht hout, of bijvoorbeeld pallet hout. Hout kan een lichte of juist een donkere kleur hebben en de ene houtsoort heeft een meer opvallendere houttekening dan de ander.

Bij het selecteren van de meest geschikte houtsoort, kun je kijken naar:

  • Kleur
  • Houttekening
  • De mate waarin het hout al dan niet splijt
  • Gedrag bij wisselende vochtigheid (de werking van het hout)
  • Gevoeligheid voor verrotting
  • Mogelijke manieren van bewerken

hout

Zorg voor materiaal dat bij elkaar past

Wanneer je weet wat je DIY hout project gaat worden, weet je veelal ook hóe je dat gaat aanpakken. Misschien liggen de juiste schroeven, en boortjes zelfs al klaar. Goed bezig! Zorg je wel dat je hout kiest waar die manier van bewerken geschikt voor is? Ook de gekozen boortjes en schroeven moeten afgestemd zijn op het hout dat je gaat gebruiken.

Wees realistisch

Natuurlijk wil je het hout voor jouw interieur-klus zo voordelig mogelijk inkopen. Je wilt daarbij wellicht niet bezuinigen op houtsoort en kwaliteit, maar kunt wel passen en meten om zoveel mogelijk nodige delen uit een plank, plaat of balk te zagen.

Let op: Reken niet te strak en wees realistisch. Een zaagsnede kost je al gauw zo’n 9mm en bij meerdere zaagsneden gaat er dus aardig wat hout verloren. Even rekening mee houden dus!

Laat je hout thuisbezorgen 

Je zult niet de eerste zijn die bij de bouwmarkt enthousiast zijn slag slaat, om er vervolgens op de parkeerplaats achter te komen dat jouw aankopen onmogelijk in de auto passen. Oeps! Grote projecten vragen vaak om grote materialen en die kun je niet altijd gemakkelijk vervoeren. Een aanhanger kan dan uitkomst bieden.

Of nog makkelijker: Bestel online bij een bouwmarkt als Pontmeyer en laat al jouw hout en ander constructiemateriaal thuis bezorgen.