Steigerhout is ontzettend hip, vooral bij interieurs met een landelijk tintje. Als je graag een bed van steigerhout zou willen hebben, dan ben je niet de enige. Je kunt deze tegenwoordig bij allerlei winkels gemakkelijk kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Dit scheelt vaak een hoop in kosten en is natuurlijk ook een leuk project als je een beetje handig bent. Hoe ga je te werk en wat heb je nodig om dit bed zelf in elkaar te zetten? We leggen het je graag uit, dus lees snel verder!

De benodigdheden

Laten we beginnen bij de basics. Je hebt materiaal nodig om het bed in elkaar te zetten en je hebt tools nodig om dit gemakkelijk voor elkaar te krijgen. Je kunt gemakkelijk hout online bestellen, zodat je direct de juiste afmetingen in huis haalt. Dit scheelt trouwens ook gedoe met alles in je eigen auto krijgen, want je hebt vaak toch best lange latten nodig. Daarnaast heb je schroeven, schuurpapier, wellicht wat houtlak of verf en een schroefmachine nodig. Tot slot raden we ook aan om een meetlat en een houtzaag voor de zekerheid erbij te houden, mocht je toch nog stukjes moeten afzagen.

Een stappenplan

Het is verstandig om een stappenplan te maken voordat je aan de slag gaat. Ga je enkel het bedframe maken of heb je ook een lattenbodem nodig? Wil je een hoofdbord of doe je het liefst zonder? Je moet dus echt een soort ontwerp in je hoofd gaan maken waar je naartoe gaat werken. Zorg dat je de afmetingen van het bed opschrijft, zodat je af en toe alles nog even na kunt kijken tijdens het klussen. Zorg ook dat je matrassen hebt die in het bed passen en niet nét te groot zijn. Met koppelplaten kun je de planken aan elkaar vastzetten, waarna je eigenlijk best snel een frame in elkaar kunt zetten.

Eigen aanvulling

Eigen aanvulling

Nu het bed er staat zou je nog kunnen proberen het te personaliseren. Je zou er bijvoorbeeld een likje verf aan kunnen geven of een gaaf hoofdbord bij kunnen maken. Dit zijn allemaal extra stappen die niet per se nodig zijn, maar wel de uitstraling van het meubel ten goede komen. Misschien wil je bijpassende nachtkastjes maken, zodat je echt een gaaf geheel hebt in de slaapkamer. Van het hout kun je ook een laptophouder maken, waardoor je gemakkelijk vanuit bed kunt werken of een filmpje kunt kijken. Dit zijn dus allemaal extra stappen die je met hout wat over is zou kunnen maken, mocht je na deze klus nog zin hebben in een ander (en kleiner) project.

Nog een kleine tip van ons: mocht je nieuwe matrassen aanschaffen, dan zal je deze een paar uur moeten laten settelen. Leg deze dus alvast klaar in een andere kamer, zodat je na het afronden van dit project ze er gelijk op kunt leggen. Bij oude matrassen is dit natuurlijk niet nodig. Wij zeggen alvast, slaap lekker!