Maak van pottenkijkers nakijkers door zelf je schutting te bouwen!
Er zijn zoveel redenen op te noemen om een eigen schutting te bouwen. Het is een beveiliging voor je erf en je behoudt er je privacy mee. Ook je kat(ten) en je kinderen worden in hun bewegingsvrijheid enigszins beperkt, zodat je ze beter in de gaten kunt houden. Kortom, een eigen schutting bouwen biedt overzicht.
Denk echter niet dat het bouwen ervan slechts een kwestie is van een paar plankies bij mekaar rapen en erop los gaan timmeren. Nee, het beste kun je de plannen voor deze afscheiding eerst goed uittekenen en de nodige gereedschappen en onderdelen bij elkaar sprokkelen. Lees verder om erachter te komen hoe je de constructie van je eigen schutting het beste kunt aanpakken.
Eigen schutting bouwen: voorbereidingen
Ga voorafgaand aan het aanschaffen van alle benodigdheden als je je eigen schutting gaat bouwen, eerst eens bij de gemeente langs om te vragen welke regels er op jouw schutting van toepassing zijn. Zo loop je geen kans dat er een ambtenaar langskomt die zegt dat je schutting te hoog of te laag is.
Wordt het een afscheiding tussen jouw erf en dat van je buren? Dan kunnen jullie maar beter een overeenstemming bereiken over de kleur, de hoogte en überhaupt of een schutting voor beide partijen wel wenselijk is. En van welk materiaal deze erfgrens gemaakt zou moeten worden; naast hout heb je tevens de keuze uit onder andere kunststof, steenkorven en draad.
Als al deze zaken rond zijn en je alle gereedschappen en materialen in huis hebt, kun je al bijna beginnen met zagen en timmeren. Maar voordat de schutting de grond in gaat, is het raadzaam om de bodem goed na te kijken en eventueel te bewerken. Deze basis moet immers sterk genoeg zijn en ontdaan van obstakels in de vorm van afval, boomwortels en gesteente.
Ook rekening houden met:
Ga je een eigen schutting bouwen, dan is het wel zo leuk als het uiterlijk van de schutting om over naar huis te schrijven is. Je wilt toch het liefst dat deze qua materiaal en kleur bij je tuin past? Natuurlijk kun je ook zelf je schuttingplanken verven om hiervan helemaal zeker te zijn.
Wanneer je de omvang van je schutting hebt uitgestippeld, moet je wel zeker van je zaak zijn. Zo kun je maar beter zeker zijn van wat je al dan niet aan je zicht onttrekt. Op basis hiervan kun je misschien nog eens plaatsnemen aan de tekentafel of toch maar die stoute werkschoenen aantrekken.
Vergeet je niet om de planken en gleufbalken waar je ze tussen plaatst uit te kiezen van de hoogst mogelijke kwaliteit? Daarmee bouw je namelijk een schutting die goed tegen een stootje kan!
Wij gingen ook een eigen schutting bouwen
Een paar jaar geleden hebben we zelf ook een eigen houten schutting gebouwd. Lees dat artikel hier: houten schutting plaatsen in mijn achtertuin.