De meeste mensen hebben het liefst zo veel mogelijk daglicht in hun woning. Licht geeft een ruimtelijk effect en heeft veel gezondheidsvoordelen. Vitamine D in daglicht zorgt er namelijk voor dat je minder snel moe wordt en je immuunsysteem wordt versterkt. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk daglicht in je woning krijgt? We helpen je op weg met enkele tips!

lichtkoepel-serre

Kies voor lichte kleuren in huis

Een makkelijke en betaalbare tip om meer daglicht in je woning te krijgen is het gebruik van lichte kleuren. Donkere kleuren absorberen namelijk het daglicht dat binnen komt. Door lichte kleuren te gebruiken voor je meubels, stoffering en op de muren en kozijnen krijgt je woning een frisse, lichte look. Lichte kleuren weerkaatsen het daglicht, waardoor je woning minder donker zal aanvoelen. Je hoeft niet altijd voor wit te kiezen, veel andere pastelkleuren geven hetzelfde effect.

Houd je ramen vrij

Om meer daglicht in huis te krijgen is het belangrijk om het licht dat binnenkomt, zo min mogelijk te blokkeren. Laat vensterbanken en ramen dan ook zoveel mogelijk leeg en plaats zo min mogelijk accessoires. Denk er ook aan om geen hoge meubels dicht bij een raam te plaatsen, zodat het daglicht niet geblokkeerd wordt. Wil je toch een hoog meubel plaatsen? Kies dan voor een meubel in een lichte kleur.

Maak gebruik van spiegels

Nog een simpele en goedkope tip om meer daglicht in huis te krijgen is door het gebruik van spiegels. Door ze op de juiste plek neer te zetten of op te hangen kun je een ruimte groter of lichter laten lijken. Een grote spiegel kan je ruimte soms wel twee keer zo groot laten lijken. Het beste is om de spiegel tegenover het raam te plaatsen. De spiegel zal het daglicht reflecteren. Wanneer je geen raam in de buurt hebt, kun je de spiegel schuin tegenover een lamp plaatsen.

spiegel kleine woonkamer inrichten

Plaats deuren van glas

Door ‘normale deuren’ te vervangen met glazen deuren creëer je meer daglicht. Vervang bijvoorbeeld je voordeur, je binnendeuren, tuindeur of schuifpui met een glazen exemplaar. Dit zorgt voor een mooiere lichtinval en meer daglicht in huis.

Plaats extra ramen

Via je ramen komt het meeste daglicht je woning binnen. Door meer ramen te plaatsen zorg je voor meer lichtinval. Ook kun je bestaande ramen groter laten maken, waardoor het licht beter naar binnen kan komen.

Installeer lichtkoepels en lichtstraten

Wil je graag meer daglicht in je woning, maar is er geen ruimte voor meer ramen? Een Vakkelichtkoepel lichtstraat of een prefab lichtstraat uitbouw is een goede manier om meer lichtinval te krijgen in je woning. Lichtkoepels en lichtstraten laten zonlicht van boven binnen en zorgen zo voor meer lichtinval dan gewone ramen. Hierdoor krijg je opeens veel meer licht in een donkere ruimte. Ook geven lichtkoepels en lichtstraten een grote meerwaarde aan je huis waardoor je huis meer waard wordt. Het plaatsen is daarom altijd een goede investering.

lichtkoepel serre

Voor welke optie ga jij om meer daglicht in huis te creëren?