Tegenwoordig is het steeds vaker hip om retro producten te gebruiken. De fluitketel behoort wat dat betreft in de categorie platenspelers en potkachels. Ooit ingehaald door nieuwe technieken, maar nog steeds bijzonder charmant. 

De fluitketel brengt niet alleen visuele charme in je interieur, het fluitje is ook geweldig om te horen. Alsof er een oude stoomlocomotief voorbij rijdt. Een ding is zeker; het gesprek met je bezoek zal zeker even over je fluitketel gaan.

De voordelen van een fluitketel

Het leuke van een fluitketel, is dat ze in vele kleuren en vormen te koop zijn. Als je er een koopt die mooi matcht met de andere pannen of je tegels, dan laat je een kleur of materiaal terugkomen. En dat staat vaak bijzonder goed.

Een ander voordeel is dat je keukenblad vrij blijft, omdat je geen waterkoker nodig hebt. Oke, zodra je gaat koken haal je hem er waarschijnlijk alsnog af maar dat is natuurlijk maar een halfuurtje per dag. De rest van de tijd heb je dus meer keukenblad tot je beschikking.

Levensduur

De levensduur van fluitketels is bij degelijk onderhoud (af en toe even ontkalken), erg hoog. Er zit in tegenstelling tot een waterkoker, helemaal geen stroom of technologie in. Geen knopjes die kunnen slijten of kapot kunnen. En doorgaans zijn fluitketels van stevig ijzer, of roestvrij staal, waardoor de kans klein is dat iets afbreekt.

Een nadeel is misschien dat het gas er langzaamaan uitgaat, maar je fluitketel zal uitstekend werken op een inductiekookplaat. Misschien zelfs wel beter omdat de warmte gelijkmatiger wordt verdeeld.

Andere voordelen

Of eigenlijk zijn het nadelen van de waterkoker. Een waterkoker is een flinke stroomvreter. Het zal niet voor het eerst zijn dat er een stop uitklapt omdat je de waterkoker aanzet. Daarnaast wil een half kapotte waterkoker wel eens een beetje lekken, en kortsluiting veroorzaken.

Veel waterkokers hebben ook minder capaciteit, bijvoorbeeld maar 1 liter. Als je water wilt koken om eten te maken (de aardappels, een eitje en sperzieboontjes) dan moet je lang wachten tot je 3 x een liter water hebt gekookt.

Sommige mensen zijn bang dat het water koken in plastic toch niet zo heel gezond is. Als dat zo is, dan zit je met de waterkoker dus helemaal goed!