Niet lang geleden heb ik nieuwe gordijnen op maat besteld. Lange beige gordijnen met een glinstertje voor beneden (voorkamer) en donkerbruine gordijnen voor in de slaapkamer.

Maar jeetje, wat is het toch enorm lastig om mooie gordijnen op maat te vinden die goed bij je interieur passen. Er is zoveel moois beschikbaar, maar in hoeverre past het bij de rest van je interieur…

In dit artikel deel ik graag mijn leermomentjes met je.

gordijnen op maat

Gordijnen op maat bestellen, waar moet ik op letten

Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten bij het kopen van gordijnen op maat. Bij mij gingen er een paar dingen fout, terwijl ik meestal erg secuur en scherp te werk probeer te gaan.

Opmeten
Zodra je gordijnen gaat kopen, start dan altijd met het heel nauwkeurig opmeten van de gordijnen. Meet vanaf het plafond tot het punt waar het kozijn ophoudt.

Als je gaat bestellen dan halen ze er automatisch 2 centimeter af, dat is de standaard. Wil je daarvan afwijken, bespreek dit dan met de verkoper.

    • Meet altijd 2 keer
    • Teken het uit en zet de maten erbij
    • Meet met een meetlint die de gehele lengte pakt, verschuiven is minder accuraat
    • Houd rekening met uitstekende elementen zoals verwarmingen en knoppen
    • Bestel je ook vitrages, doe die dan iets korter dan de gordijnen (1 cm)

Kleur of patroon
Je keus voor een kleur of een patroon is erg belangrijk. Een enkele kleur is vaak veiliger, mits de kleur goed matcht met de andere kleuren in die ruimte.

Kies je voor een patroon, realiseer je dan dat dat drukker wordt. Heb je teveel drukke elementen in dezelfde ruimte, dan zou ik niet voor een patroon kiezen. Echter kan een patroon wel heel chique staan, en het geeft meer cachet aan je interieur.

De plooien
Er zijn verschillende varianten mogelijk qua plooien. Het meest gangbaar is de dubbele plooi. Je zou anders eens kunnen googlen naar Gordijnen plooien.

gordijnen op maat met dubbele plooi

Hieronder zie je een overzichtje van hoeveel extra stof je nodig hebt voor het type plooi. Hoe meer stof, hoe hoger de kosten uitvallen uiteraard.

gordijnen plooien overzichtje

De lengte van het gordijn
Je betaalt de stof meestal per meter. Ik schrok zelf van de berekening van de lengte van de stof die wij nodig zouden hebben, maar nadat ik wat online rekentools checkte voor het op maat bestellen van gordijnen, bleek het te kloppen.

Type gordijn
Je hebt ook nog eens verschillende type gordijnen. Rolgordijnen, vouwgordijnen en diverse andere types.

Gordijnen opmeten – in de dag of op de dag

Je kunt gordijnen op 2 manieren ophangen. Dat heet in de dag en op de dag.

gordijnen op maat in de dag op de dag

In de dag
Breedte: Meet je in de breedte, meet dan horizontaal van kozijn tot kozijn
Hoogte: Meet je op de hoogte, meet dan op drie verschillende plekken, de kleinste maat is de maat voor de hoogte van het gordijn.

op de dag
Wil je op de dag, dan meet je de breedte van je roede of rails, en meet je in feite de strakke breedte. In de winkel wordt dan de hoeveelheid stof berekend die je nodig zult hebben. De plooien zorgen ervoor dat de daadwerkelijke lengte langer uitvalt.

Opmeten gordijn – op de vloer vallend
Meet de hoogte en breedte op basis van ‘opmeten op de dag’.
Als je je gordijn ruim vallend op de vloer wil hebben, meet je tot aan de grond (indien er nog geen vloer aanwezig is, neem dan de hoogte van de vloer in acht).

Opmeten gordijn – vrij laten hangen
Meet de hoogte en breedte op basis van ‘opmeten op de dag’. Wil je je gordijn vrij laten hangen, haal dan ongeveer 2cm van de hoogte af.