Waren dienbladen ooit puur bedoeld voor het serveren van drankjes, vandaag de dag zijn ze veel vaker decoratie in een interieur. En omdat er zoveel verschillende soorten zijn, is er voor ieder interieur een mooi, bijpassend exemplaar te vinden. In dit artikel inspiratie om een dienblad op een leuke, stijlvolle manier te gebruiken in huis.

Een uitnodigende zithoek of koffietafel

Laten we beginnen bij het begin: een dienblad op de koffietafel. Zo creëer je een centrale plek voor bijvoorbeeld theezakjes, suiker, melk en lepeltjes. Met een mooie theepot en bijpassende kopjes is het geheel compleet. Het geeft een uitnodigende uitstraling aan je zithoek en dat is fijn als je regelmatig mensen over de vloer krijgt!

dienblad met theepot

Een dienblad vol sfeerverlichting

Een dienblad is ook heel geschikt om kaarsen op te zetten. Verzamel kaarsen in allerlei vormen en maten en schik deze op een dienblad om een sfeervol blad vol verlichting te maken. Je kunt het geheel op tafel zetten of op een dressoir. En staat het even in de weg? Dan kun je op deze manier de kaarsen ook nog eens in één keer verplaatsen.

dienblad met kaarsen

Verzamel losse decoraties op een dienblad

Op een bijzettafeltje is een dienblad perfect om van allerlei losse spulletjes toch één geheel te maken. Plaats ‘m op een klein tafeltje naast de bank of op je nachtkastje en vul het blad met een stapeltje boeken, een plantje, een kaars, fotolijstjes, en andere decoratieve spulletjes.

dienblad met decoratie
De decoratieve spulletjes op dit blad passen mooi bij elkaar én bij het dienblad

TIP: Maak van het dienblad een echte blikvanger in je interieur. Plaats het blad op een goed zichtbare plek op tafel, op een dressoir of op de vensterbank en kies voor bijzondere decoratie.

Heel vol of lekker leeg

Afhankelijk van de stijl van je interieur kun je er voor kiezen om slechts 2 of 3 items op een dienblad te plaatsen (bijvoorbeeld een vaas met een fotolijstje), of juist een heleboel. Voor een opgeruimd gevoel en overzicht kun je beter veel decoratieve items bij elkaar hebben dan overal in de ruimte kleine losse decoraties.

dienblad keukenspulletjes

Stijlen en materialen

Er zijn heel robuuste dienbladen en hele dunne, gegraveerde varianten en van alles daar tussen in. En wat materiaal betreft kun je kiezen uit hout, metaal, riet, kunststof, bamboe en nog veel meer. Kijk bijvoorbeeld eens bij SweetLivingShop. Dankzij de enorme collectie vind je daar zeker iets dat past bij jouw interieur.dienblad met kommetjes

TIP: Wil je met het blad ook kunnen serveren en glazen kunnen verplaatsen? Houd daar dan rekening mee bij je materiaalkeuze!

Groot, groter, grootst?

De perfecte maat van een decoratief dienblad bepaal je helemaal zelf. Op tafel wil je misschien een klein dienblad met wat kaarsen of een bloemenvaasje. Op een dressoir of bijzettafel kan een grover exemplaar juist weer heel leuk staan. Die bieden bovendien ook ruimte voor meer spullen en dat kan goed van pas komen!

hangende dienbladen
Hangende dienbladen zijn heel geschikt om plantjes op te zetten