Je interieur duurzaam én mooi inrichten – 5 tips om het klimaat te ontlasten
Je interieur duurzaam inrichten, terwijl je niet inboet op je woonstijl. Het kan zeker, maar het vereist een beetje omdenken. Zodra je in de nieuwe modus zit kun je jouw interieur heel stijlvol inrichten, bespaar je nog geld ook en het leukste van alles: je interieur krijgt een verhaal.
Er worden heel veel tips gegeven over hoe je zelf voor minder co2 uitstoot kunt zorgen. We zijn bij interieur-ideeen.com zeker geen expert op dat gebied, maar het heeft absoluut onze aandacht. Maar we willen wel mooi blijven wonen!
De meest voor de hand liggende tip is uiteraard: kies een energieleverancier die het beste voor heeft met het milieu. In de volksmond ook vaak bestempeld als “groene energie”. Je vindt ze door een energievergelijker te raadplegen.
Disclaimer: soms is het discutabel of iets nu beter is voor het milieu, of niet. Officieel moet je natuurlijk alles doorberekenen. Zo wordt bijvoorbeeld gezegd dat elektrische auto’s in Polen zelfs voor meer uitstoot zorgen dan benzine auto’s, omdat de energie van kolencentrales komt… Dit artikel is naar eer en geweten opgesteld, heb je opmerkingen of aanvullingen, plaats ze gerust in de comments.
Tip 1: Do-it-yourself
Do-it-yourself projecten zijn heel populair, en terecht. Waarom wij denken dat het zo populair is:
- Het eindpoduct is op “maat” en helemaal naar jouw smaak
- Het is vaak goedkoper dan in de winkel
- Er zit een verhaal aan vast
- En… het is duurzaam!
Waarom is het duurzaam?
- Je kunt producten uit de natuur gebruiken
- Je kunt producten hergebruiken
- Er zijn hoogstwaarschijnlijk minder kilometers in de auto voor afgelegd
Bekijk hieronder wat DIY projectjes.
Tip 2: Een tweede leven
Er is echt helemaal niets mis met tweedehands spulletjes. Sterker nog, je kunt soms iets unieks scoren op Marktplaats, in de kringloopwinkel of een site als Catawiki.
Ook instagrammers posten steeds vaker toffe voorbeelden van tweedehands spulletjes.
Dit bericht bekijken op Instagram
Tip 3: Bestellen of zelf halen
Sommige meubels kun je niet even zelf halen. En misschien is dat maar beter ook 🙂
Er zijn vele studies gedaan waarin aangetoond is dat bezorgen beter is voor het milieu. De simpelste uitleg: 1 vrachtwagen die bij 15 adressen een kast aflevert, zorgt voor minder uitstoot dan 15 auto’s die heen en weer rijden. Laat staat dat je misschien ook nog een aanhanger zou moeten oppikken…
Met kleinere accessoires voor je interieur is het misschien een optie om ze op de fiets op te halen. Dat is echt het minst belastend voor het milieu.
Tip 4: Repareren
Gaat iets stuk? Dan heb je wellicht de neiging om direct een nieuw product te bestellen.
Ken je Repair café al? Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc.
In zo’n café zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen. Is je iPhone kapot, dan neem je het apparaat inclusief de iphone onderdelen mee, en je loopt waarschijnlijk weer naar buiten met een werkend apparaat.
Tip 5: Gebruik je spullen zo lang mogelijk
Je meubels en spulletjes zo lang mogelijk gebruiken klinkt eenvoudig. Als je iets nieuws aanschaft, beoordeel het dan vooral op de degelijkheid, repareerbaarheid en of het enigszins tijdloos is. Heel erg meegaan met uitgesproken trends zorgt er vaak voor dat je binnen een paar jaar weer toe bent aan iets nieuws.
Hoe meer je koopt, hoe groter de belasting zal zijn voor het klimaat. Er moeten grondstoffen worden gewonnen, fabrieken produceren het product en hebben uitstoot en afval, en dan nog het vervoer naar de groothandel, de winkel en naar jouw huis… Dat geldt natuurlijk niet alleen voor je interieur, maar ook voor alle andere producten die je koopt.
De circulaire economie is ook meer dan alleen recyclen, dat is maar een van de onderdelen.
Een refurbished iPhone is een goed voorbeeld van hergebruik in plaats van recycling. En als het gaat om het intensiveren van gebruik, dan is de NS fiets een goed voorbeeld.
Minder (nieuwe dingen) kopen is waarschijnlijk de tip die het meest zorgt voor een duurzaam interieur.