Voor alle moeders (en vaders) zal het bekend klinken; een baby gaat voor extreme chaos in je interieur zorgen! De aandachtsspanne van een baby is heel kort.  Alles moet even aangeraakt worden, worden omgedraaid en op de grond gegooid. Een interieur met baby kan nog steeds erg stijlvol zijn, maar het is best wat werk om stijl en veiligheid te combineren.

interieur met baby

Wat kun je doen om het in goede banen te leiden lees je in dit artikel.

Wanneer voorbereiden?

Baby’s beginnen ergens tussen de 6 en 12 maanden te kruipen. Je hoeft dus gelukkig niet direct na de geboorte aan de slag om je interieur baby-proof te maken.

Bij de meeste baby’s zie je het ook langzaam gebeuren.

  1. De baby kan zich omrollen
  2. De baby kan zijn hoofdje stevig omhoog houden
  3. De baby begint te tijgeren of te kruipen
  4. De baby begint te staan
  5. De baby is eigenlijk geen baby meer, en begint te lopen…

Zodra het tijgeren begint, kom je in actie!

Zolang ze nog lekker in hun veilige box liggen, is er dus niets aan de hand. Het is helemaal prettig als je baby nog lekker in een nestje ligt. Lekker veilig.

Heb je al een nestje voor je baby, kijk anders even bij de babynestjes van Slaaptextiel.nl die dit artikel mede mogelijk maken.

interieur met baby: nest is handig

Stap 1 voor een interieur met baby: gevaarlijke dingen weg!

Het is een no-brainer, maar heb je aan alles gedacht? Hier een lijstje als houvast:

  • Laat geen planten staan
  • Uiteraard al helemaal geen cactus
  • Kleine tafeltjes (salontafels en tafels met 3 poten) zijn ook gevaarlijk
  • Schoonmaakmiddelen moeten achter slot en grendel, of heel hoog staan

De kastjes

In no-time heeft een baby een kastje open. Het zal hem of haar een machtig gevoel geven. Want een kastje is spannend: wat zit er in? En het is iets best groots wat ze in beweging krijgen.

Bedenk dus goed wat er in je laagste kastjes staat. Servies is in elk geval niet zo handig. Pannen daarentegen kunnen niet zoveel kwaad (in elk geval niet voor je baby).

Idealiter zet je er op termijn ook slotjes in. Zo voorkom je dat de baby in de kastjes komt, maar ook dat zijn vingertjes pijnlijk tussen een deurtje komen die hij zelf dichtslaat.

Een traphek

Een traphekje installeren is een must. Je wilt niet dat je baby begint te klauteren en achterover kukelt. Onderschat het niet!

Onderschat ook niet dat het nog een flinke klus kan zijn. Schakel hulp in van een handige oom, vader of neef.

Een stoel aan de eettafel voor de baby

Maak vast ruimte voor een stoel aan de eettafel. Het is niet alleen gezellig, maar ook reuze praktisch om samen aan tafel te zitten.

Wat kost het wel niet?

Ja, de kosten zullen flink oplopen. Je hebt ontzettend veel spulletjes nodig voor een baby. Het is daarom zeker aan te raden om ofwel goed te shoppen en prijzen te vergelijken, of Marktplaats lekker af te struinen. Heel veel producten voor baby’s en kinderen zijn maar een paar maandjes gebruikt.

Heel veel producten zijn schoon genoeg voor een tweede of derde leven bij een ander gezin.