Het vinden van de juiste verlichting voor in huis, is een van de moeilijkste dingen die er is. Buiten het feit dat er meer dan genoeg keus is qua verlichting blijft het een dingetje. En als je dan eindelijk de juiste verlichting heb gevonden, staat er nog een keuzemoment voor je klaar. Namelijk, uit wat voor lamp ga je eigenlijk kiezen?

Dat alles heeft natuurlijk te maken met hetgeen waarvoor je de verlichting gaat gebruiken. Weer iets om over na te denken dus. En om daar een handje bij te helpen, hebben we de 5 lichtsoorten voor jou op een rijtje gezet.

Het gaat allemaal om de basis.

Basisverlichting heeft iedereen in huis. Basisverlichting is namelijk de verlichting die je altijd aandoet om in het het donker, zonder botbreuken van de woonkamer naar de keuken te komen. Negen van de tien keer zijn het hanglampen of plafondlampen en zit het lichtknopje vlak naast de ingang. Nog een herkenningspunt van basisverlichting is, is dat het vaak de hele ruimte verlicht.

Er hangt hier een lekker sfeertje

Sfeerverlichting, de naam zegt het al. Deze verlichting is er om een lekker sfeertje te creëren in huis. Door de basisverlichting uit te zetten en de sfeerverlichting aan te zetten, creëer je een romantische sfeer. Sfeerverlichting zijn vaak wandlampen, staande lampen of tafellampen.

Het verlicht vaak niet de hele ruimte, maar kleine gedeeltes waardoor je een goede sfeer creëert.

Geef mij die functie maar

Functionele verlichting hebben een echte functie. Denk hierbij aan een bureaulamp of een leeslamp. Het is vaak wat feller licht, waardoor je beter kunt zien waar je mee bezig bent. Omdat je niet altijd fel licht nodig heb, kan je er ook voor kiezen om hier een dimmer op te zetten.

Zo kan je zelf kiezen hoe fel het licht moet zijn. Let hierbij wel op dat je de juiste dimmer gebruikt voor de juiste lamp. Een halogeendimmer is vaak niet in staat om ledverlichting goed te dimmen. Kies daarom bij ledverlichting voor een led dimmers, zodat je de ledlampen goed kan dimmen.

Richt je lichtje op mij

Een spotje is een goed voorbeeld van gerichte verlichting. Deze verlichting wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld musea of in etalages. Het is licht is gericht op het voorwerp dat jij wilt laten zien. Bijvoorbeeld op een schilderij, een meubel of een beeld.

Voor in huis kan je gerichte verlichting gebruiken voor bijvoorbeeld een eyecatcher of dat mooi schilderij aan je muur, die je aan iedereen wilt laten zien.

Een lichtje hier, een lichtje daar

Last but not least, de decoratieve verlichting. Deze verlichting wordt zoals het woord al zegt, puur gebruikt voor decoratie.

Denk hierbij aan lampionnetjes, kerstverlichting, lichtslingers of gekleurde lichtpeertjes. Nergens goed voor dus! Alleen voor de decoratie.