Wanneer het tijd is om te shoppen voor een vloerkleed, moet je eerst goed nadenken over de mogelijkheden. Want hoe kies je eigenlijk het perfecte vloerkleed en waar leg je deze neer? Een vloerkleed in de woonkamer ligt al snel voor de hand. Maar wist je dat vloerkleden in slaapkamer of eetkamer ook enorm trendy zijn? Het geeft een ruimte direct een heel andere, sfeervolle uitstraling. Een aanrader!

vloerkleed

Waar ben je naar op zoek?

First things first: waarom wil je een vloerkleed? Ben je op zoek naar een zachte ondergrond voor je voeten of voor spelende kinderen? Wil je de kamer een nieuwe of knusse uitstraling geven? Of zoek je naar mogelijkheden om de akoestiek in huis te verbeteren? Stuk voor stuk goede redenen om een vloerkleed te kopen, maar ook de basis voor het kiezen van het juiste materiaal en de meest geschikte vorm.

De maat van het vloerkleed

De juiste maat van een kleed is erg afhankelijk van de positie van de meubels. Om van salontafel en banken één geheel te maken, kun je het vloerkleed tot onder de meubels laten lopen. Je hebt dan een groot vloerkleed nodig. Een wat kleiner vloerkleed kun je voor de zitmeubels plaatsen. Dit zorgt voor een intiemere sfeer in de zithoek.

Zorg dat je er bij een vloerkleed in de eetkamer altijd voor zorgt dat mensen hun stoel achteruit kunnen schuiven, zonder daarbij met de stoel van het kleed te komen.

TIP: Denk je de juiste maat bepaald te hebben? Plak deze dan eens met schilderstape af op de vloer. Je krijgt dan een goed beeld van de afmeting van het kleed.

Rechte lijnen of een speelse vorm

In de meeste gevallen staat een rechthoekig of vierkant vloerkleed heel stijlvol. Het past bij de rechte lijnen van de muren en zorgt daarmee voor een rustig geheel. Liever een wat speelsere uitstraling? Denk dan eens buiten de gebaande paden en kies voor een rond kleed.

Kleuren en materialen

Weet je de vorm en de maat, dan is het tijd om naar kleur en materiaal te kijken. Er zijn kleden van natuurlijke materialen en synthetische vloerkleden. Bij beide opties kun je vervolgens kiezen voor hoogpolig of laagpolig. Er zijn vloerkleden in alle soorten en maten en verschillende opties hebben ieder een heel eigen uitstraling, dus het is aan te raden vooraf goed te bedenken naar welke stijl je op zoek bent.

En dan is er natuurlijk nog de kleur. Ook die keuze is erg afhankelijk van jouw interieur. Neutrale kleuren, bonte kleuren of zelfs een druk patroon? Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. In een rustig interieur kan een kleed met bijzonder patroon of kleurenpalet in één klap de blikvanger van de kamer worden!

Wil je meer lezen over vloerkleden? Niet lang geleden schreven we ook al een artikeltje over de voordelen van een vloerkleed.