Een nieuwe bank is natuurlijk erg fijn. Je geniet van het extra comfort en bovendien ziet het er mooi uit in je interieur. Maar wat als er iets gebeurt met je schitterende nieuwe bank? Stel je voor dat je kinderen er vlekken op maken. Of dat de bank na een tijdje begint door te zakken.

Zonde van zo’n mooie nieuwe bank! Het liefst zou je er alleen maar naar kijken zonder hem te gebruiken, maar dat is natuurlijk ook zinloos. Met deze 7 tips maximaliseer je de levensduur van je nieuwe bank en houd je hem zo mooi mogelijk.

1. Kussens regelmatig wisselen

Heeft je bank losse kussens? Dan is het belangrijk dat je deze regelmatig even verwisselt. Omdat je zelf vaak een vaste plek op de bank hebt, zal het kussen waar je het meest op zit een beetje gaan inzakken. Door de kussens regelmatig te wisselen voorkom je dat probleem.

2. Van plaats wisselen

Heb je een bank gekocht die geen losse kussens heeft? Dan kun je af en toe van plaats wisselen. Natuurlijk dient je partner ook uit zijn vaste hoekje te komen. Door een andere plek te kiezen, voorkom je dat de bank op één plaats inzakt en slijt.

3. Huisdieren weghouden van de bank

Huisdieren zoals katten en honden kunnen een bank enorm beschadigen. Katten hebben de neiging om de bank te krabben, waardoor de stof beschadigd raakt. Honden die op de bank zitten zullen hem ook beschadigen met hun nagels. Probeer huisdieren dus weg te houden van je bank – dat scheelt trouwens ook een heleboel haren!

huisdieren bank

4. Regelmatig schoonmaken

Sommige banken moet je regelmatig schoonmaken. Zo is het bij een leren bankstel belangrijk dat het leer niet te sterk uitdroogt. Je dient de bank minstens een keer per week af te nemen met een vochtige doek. Eens per maand gebruik je een speciaal middel om het leer soepel en mooi te houden.

5. Je kinderen leren voorzichtig te zijn

Je kinderen kunnen vrij gemakkelijk leren om voorzichtig te zijn met de bank. Laat ze niet eten of drinken op de bank. Natuurlijk mogen ze ook niet met hun schoenen aan op de bank spelen. Door je kinderen te leren voorzichtig te zijn, kun je veel slijtage en schade voorkomen.

6. Hou je zelf ook aan de regels

De regel ‘niet eten of drinken op de bank’ geldt niet alleen voor je kinderen, maar ook voor jezelf. Natuurlijk kun je gerust eens een koekje op de bank eten. Maar let op met deze dingen:

  • Wijn (met name rode wijn is vrijwel niet uit de bank te krijgen).
  • Chocola, chocolademelk en alles waar chocola in zit.
  • Felgekleurde kruiden, fruit en groenten, zoals paprika, tomaat, mandarijn etc. Deze felle kleurstoffen zijn vaak heel moeilijk schoon te krijgen.

7. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen

Gek genoeg is het vaak het schoonmaken van een bank dat zorgt voor schade. Dat gebeurt met name als je de verkeerde schoonmaakmiddelen gebruikt. Let goed op met tips op internet, want lang niet alle tips zijn een goed idee om te proberen! En ook met professionele middelen moet je goed oppassen en ze eerst proberen op een onopvallende plek. Gebruik sowieso geen allesreiniger, want dat is meestal niet geschikt voor je bankstel.

Je bank blijft nooit helemaal als nieuw. Je kunt hem wel zo lang mogelijk goed en mooi houden door er goed voor te zorgen. Ben je toch bang dat je bank beschadigd raakt, bijvoorbeeld bij het verhuizen? Dan kun je het beste een inboedelverzekering afsluiten bij FBTO. Je kunt zelfs kiezen voor een all risk inboedelverzekering. Dan is ook schade door eigen ongelukjes ook verzekerd. Bij een gewone inboedelverzekering wordt alleen schade gedekt door externe invloeden zoals inbraak of brand. De all riks dekking biedt hierbij dus een uitkomst.