Een bed kopen en een matras kiezen in vier stappen
Jemig, wat was het een opgave om een nieuw bed uit te kiezen. En daarna was een matras kiezen de volgende hobbel waar we voor stonden! Onze voorkeur qua bed ging uit naar een boxspring. Maar om nu te zeggen dat hiermee de keuze werd vereenvoudigd… Een bed bestaat uit verschillende elementen, waarbij het matras het meest bepalende onderdeel is of je lekker ligt. Maar het bed zelf en de topper bovenlaag zijn absoluut belangrijk.
Een matras kiezen kun je vergelijken met een pizza kopen
In een gesprek met een verkoopster bleef een leuke metafoor hangen. Ze zei: “de kwaliteit van een bed, kun je vergelijken met die van een pizza. Het bed zelf is de bodem, het matras zijn de ingrediënten, en de topper is de strooikaas”.
Elk van deze elementen heeft een bepalende invloed op hoe de pizza smaakt, net als dat elk van de elementen een bepalende invloed heeft op hoe het bed uiteindelijk ligt. Het matras kiezen is daarbij wel het belangrijkste onderdeel.
Een ding is zeker. Iedere verkoper heeft zijn of haar eigen verhaal en er zijn ongetwijfeld meerdere theorieën en methoden om voor jou het geschikte matras te selecteren. Wat voor mij het perfecte matras is, kan voor jou verschrikkelijk liggen en rugpijn veroorzaken. De theorie die je leest in dit eBook is wat ik geleerd heb in het proces om een bed uit te kiezen.
Zo, dat is er uit!
Matras kiezen in 4 stappen
- Waar wij –dankzij de tips van de verkoopster- mee begonnen om op te letten, was om eerst te kijken naar hoe je vlak op het matras ligt. Is er een kuil bij je onderrug, of lig je echt goed vlak op het matras? Je kunt dit checken door je vlakke hand bij je partner onder de onderrug door te duwen. Hoe makkelijk/moeilijk gaat dit? Als het te makkelijk gaat, dan is het niet goed en kun je beter een ander matras kiezen.
- Bij stap twee van het matras kiezen ga je op je zij liggen, de feutes houding zeg maar. Je partner controleert allereerst of je ruggenmerg goed recht ligt. Je kunt dat controleren door met je handen de lijn van de ruggenmerg te volgen. Je merkt het vanzelf als het geen rechte lijn is. Het matras is geschikt voor je, als je ruggenmerg in een rechte lijn ligt.
- Terwijl je nog op de zij ligt, controleert je partner ook of je schouders ongeveer boven elkaar liggen, ook in een rechte lijn maar dan boven elkaar. Als dat het geval is, dan is dat matras voor jou de juiste.
- Het laatste en eigenlijk belangrijkste punt waar je bij het matras kiezen op gaat controleren, is of hij op de lange duur lekker blijft liggen. Vaak is 5 minuten al voldoende, maar wil je er helemaal zeker van zijn dat het écht jouw matras is, dan kun je ook voor een half uur gaan.
Waar je mee begint bij een matras kiezen en testen, is jezelf extreem uit te rekken. Tot je zo ongeveer tegen een pijngrens aanzit. Onthoud dat lichte stekelige gevoel, en ga op het bed liggen op de manier hoe je meestal slaapt. Blijf minimaal 5 minuten stil liggen, en merk op of je een lichte irritatie begint te ontdekken. Als dat het geval is, dan weet je genoeg. Als je op dat matras zou slapen, dan is zo’n lichte irritatie voldoende reden om te gaan draaien, en dat wil je liever voorkomen. Niet dat draaien pertinent verkeerd is, maar wel als het motief is om een pijntje weg te krijgen.
Hard, medium of zacht matras
Doorgaans komen matrassen in 2 of 3 types qua hardheid. Hard, medium of zacht (firm, medium, soft). Doorgaans kiest de man voor hard en de vrouw voor zacht of medium. Mijn vriendin heeft toevallig voor hard gekozen omdat zij een makkelijke slaper is, en ze zelf geen verschil merkte. Eigenlijk heeft elk type matras een hard of zacht type. Dat geldt dus voor springveren, polyether, latex, pocketveren en traagschuim matrassen.
Elk stel heeft een slechte slaper
In elk stel schijnt tenminste een slechte slaper te zitten. Het komt om de een of andere reden zelden voor dat beiden uitstekende slapers zijn. Ga je een matras kiezen, dan telt de mening van de slechte slaper vaak wat zwaarder.
Het kussen
Vergis je niet in het kussen, dit kan van extreem bepalende invloed zijn. Met bovenstaande methode heb ik een stuk of 5 bedden uitgeprobeerd. Overal kreeg ik binnen de 5 minuten een zeurend pijntje in mijn onderrug.
Tot de verkoopster mij een kussen (van 240 euro) gaf. Plots was de pijn weg, en lag het voordeligste boxspring/matras combinatie ineens prima. Het dure kussen zorgde er in feite voor dat we een goedkoper bed konden kopen.
Een kussen moet je eigenlijk echt kunnen uitproberen. Er zijn beddenzaken die je toestaan om een kussen een week of 2 uit te proberen met een niet goed geld terug (of ruilen) garantie. Ik kan je absoluut aanraden om je kussen zorgvuldig uit te zoeken.
Een topmatras
Het topmatras ligt bovenop een normaal matras. Je hebt diverse soorten topmatrassen en in verschillende prijsklassen. Een topmatras is meestal tussen 5 en 10 centimeter hoog. Ze kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn: wol, polyester, HR schuim of traagschuim. Er zit ook verschil in stevigheid, ondersteuning en drukverdeling. Een voordeel van een topmatras vind ik dat hij eenvoudiger te keren is dan een gewoon matras.
In principe is een topmatras niet per se nodig. Als voordelen zou ik kunnen noemen dat het wat extra comfort geeft, het de levensduur van je gewone matras verlengt, en je minder last hebt van de naad bij een tweepersoonsbed. Nadeel zijn natuurlijk de extra kosten voor een topper.
2 thoughts on “Een bed kopen en een matras kiezen in vier stappen”