Ben je net verhuist of wil je graag je slaapkamer herinrichten maar weet je niet zo goed hoe je dat moet aanpakken? Een slaapkamer is een kamer waar rust centraal staat; alles wat in deze kamer staat moet deze rust waarborgen, van de meubels tot de muren.

slaapkamer inrichten stappenplan

Een goede nachtrust is onmisbaar en alles wat er in je slaapkamer staat en kleurt moet deze nachtrust bewaken. Het gebruik van felle lampen en drukke kleuren kunnen je nachtrust verstoren.

Hieronder staan een aantal tips hoe je de slaapkamer kan inrichten.

Slaapkamer inrichten ideeen: bed en matras

We weten allemaal dat een goed bed en matras de nachtrust bevorderd. We investeren veel geld in de meest luxe bedden en matrassen. Je hoeft gelukkig niet altijd diep in de buidel te tasten om een aangenaam bed en matras aan te kunnen schaffen. Als je alleen al weet wat voor slaper je bent kun je al veel geld besparen. Ben je iemand die veel transpireert s’nachts?

nachtrust slaapkamer

Kies dan voor een matras met pocketvering. Ben je een stevig iemand? Kies dan voor een wat harder matras. Enkel een matras aanschaffen om die vervolgens op de grond te leggen is ook geen goed idee, aangezien het matras dan niet kan ventileren. Een bed zorgt dus voor die ventilatie.

Als je voldoende ventilatie belangrijk vindt kan je beter kiezen voor een bedbodem met dwars gespannen spiraal.

Nachtlampje

Hoe vaak moet jij je nachtelijke wandeling maken naar het toilet? Als je geen zin hebt om overal tegen aan te stoten is het handig om een nachtlampje aan te schaffen voor bovenop je nachtkastje. Zorg er wel voor dat het lichtje niet te fel is; dit kan je nachtrust namelijk verstoren.

slaapkamer inrichten

Ook voor de mensen die graag een boekje lezen voor het slapen gaan kan een lampje erg nuttig zijn. Ben je juist iemand die net voor slapen gaan door Facebook scrolt, moet er natuurlijk geen stopcontact ontbreken naast je bed.

Kledingkast

Je hebt het vast wel eens een keer gezien op TV. Vrouwen die een aparte kamer hebben ingericht als kledingkast met tientallen outfits en schoenen. De meesten van ons moeten het helaas doen met een kledingkast(je) op onze slaapkamer. Er zijn veel soorten kledingkasten op de markt. Je hebt kasten met schuifdeuren, laden, rekken etc.

Je kan er niet alleen je kleding in kwijt, maar ook bijvoorbeeld je schoenen. Vaak is er tussen de bovenkant van de kast en het plafond een stuk ruimte over.

Bovenop de kast kan je dus ook veel spullen kwijt. Je kan ook een op maat gemaakte kast laten maken. Hiermee vergroot je de opbergmogelijkheden. Denk hierbij aan een ingebouwde kast, of een kast die elke hoek van de muur in beslag neemt.

Spiegel

Als je een outfit hebt uitgekozen uit je kast wil je natuurlijk ook graag in de spiegel kijken. Geen kleine spiegel, maar een spiegel waarin je jezelf van top tot teen kunt bewonderen.

Er zijn ook kledingkasten die zo een dergelijke spiegel hebben, daarmee vang je twee vliegen in één klap. Als je naar jezelf aan het kijken bent heb je natuurlijk ook goede spotlights nodig. Je kan de plafondlamp van de kamer gebruiken, het raam, of als je slim bent kies je voor een kledingkast met lichten aan de bovenkant. Zo kan je jezelf nog beter zien.

Gordijnen

Je wilt natuurlijk niet dat de mensen van de overkant in je slaapkamer kunnen gluren. Om dit te voorkomen moet je gordijnen ophangen. Om je gordijnen compatibel te maken met je nachtrust kies je het beste voor verduisterende gordijnen die het licht zo min mogelijk door laten schijnen.

Als je liever niet wil investeren in zulke gordijnen kan je hetzelfde effect bereiken door achter je gewone gordijnen bijvoorbeeld een vitrage of blinderende rolgordijn te hangen.

Is er naar jouw smaak toch te veel licht in de slaapkamer? Lees dan de tips over slaapkamer echt donker maken.

De muren verven

De muren van je slaapkamer mogen natuurlijk niet ontbreken. De juiste kleur muren voor je slaapkamer is ook van belang voor het behoud van je nachtrust. Als je graag je slaapkamer muren wilt verven, kies dan voor een verf op waterbasis, ook wel acrylverf genoemd. Acrylverf wordt binnenshuis gebruikt, omdat de geur niet sterk is en er geen gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn.

natuurlijk licht in huis slaapkamer ramen

Ook is de droogtijd korter dan alkydverf en verkleurt het niet door het zonlicht. Een paar nadelen van acrylverf is dat de verf moeilijk te verwerken is doordat het op waterbasis is. Ondanks dat er ook speciale kwasten en rollers nodig zijn, ontstaan er sneller strepen bij het aanbrengen op de muur. Daarnaast is acrylverf moeilijk te schuren.

Wil je hulp bij welke kleur je kunt kiezen voor je slaapkamer, lees dan het artikel: Slaapkamer kleuren kiezen – voorbeelden en tips