We hoeven je vast niet te vertellen dat ramen in een huis ontzettend belangrijk zijn. Ze zorgen ervoor dat je de omgeving kunt zien en laten daglicht binnen. Het doorzichtige glas lijkt verder weinig toe te voegen aan je interieur. En toch  zijn er verschillende zaken rondom je raam die de uitstraling van je huis, zowel binnen als buiten, kunnen maken of breken.

De afmeting van de ramen

Hoewel je bij bestaande bouw weinig invloed hebt op de afmeting van de ramen, is dit wel een belangrijk aandachtspunt. Om in iedere ruimte voldoende daglicht te krijgen, zijn immers ramen nodig. Hoe groter de ruimte, hoe groter de raampartij. Kijk daarom bij aanschaf van een woning direct naar de ramen én naar de mogelijkheid om op een later moment extra ramen toe te voegen.

TIP: Denk je na over het plaatsen van extra ramen? Wees creatief! Je kunt bestaande raampartijen vergroten of uitbreiden, een blinde muur van een raam voorzien of een skylight laten plaatsen op je uitbouw bijvoorbeeld.

ramen kozijnen raamdecoratie

Goede isolatie

Goede isolatie heeft niets met ‘mooie ramen’ te maken, maar geeft wel heel veel wooncomfort. Raampartijen met enkel glas isoleren slecht, dubbel glas en triple glas stukken beter. Het vervangen van je ramen is een klus die je het beste kunt uitbesteden aan een professional. Die investering verdien je dubbel en dwars terug qua comfort én in je besparing van stookkosten. Bovendien werkt dubbel glas (of triple glas) ook goed als inbraakpreventie en is het beter brandwerend dan enkel glas.

Mooie afwerking

Een goed raam heeft ook goede afwerking. En wat dat betreft valt er meer te kiezen dan je denkt. Kijk daarom niet alleen naar een goede kleur voor de kozijnen, maar ook naar het materiaal. Van oudsher wordt voor kozijnen vaak hout gebruikt, maar steeds vaker zien we ook kunststof kozijnen. Die bieden maximale isolatie, zijn ontzettend duurzaam, makkelijk in onderhoud en gewoon hartstikke mooi. Wat wil je nog meer?

kunststof kozijnen

Je kunt de kleur van je kunststof kozijnen matchen met het interieur van je woning óf juist kiezen voor een contrasterende kleur om de kozijnen extra op te laten vallen.

TIP: Wil je de voordelen van kunststof kozijnen, maar houd je van de uitstraling van hout? Kies dan voor kunststof kozijnen met houtlook. Dan sla je twee vliegen in één klap. Kijk eens op alku.nl en ontdek de mogelijkheden.

ramen

Stijlvolle raamdecoratie

Een goed raam met mooie kozijnen werk je uiteraard af met stijlvolle raamdecoratie. Van eenvoudige rolgordijnen tot prachtige overgordijnen en van horizontale jaloezieën tot plisségordijnen, er is enorm veel keus. Bij het kiezen van raamdecoratie houdt je daarom rekening met een aantal belangrijke zaken:

  • Afmeting
  • Stijl
  • Materiaal
  • Kleur
  • Verduistering (in de slaapkamer erg prettig!)
  • Isolatie
  • Budget

Laat je niet overweldigen door het grote aanbod en denk vooraf goed na over wat je mooi vindt. Uiteindelijk is het jouw smaak die de doorslag gaat geven bij het kiezen van mooie gordijnen!

Meer weten over het kiezen van raamdecoratie? Lees dan ‘Hoe vind je de juiste raamdecoratie’ en onze ‘6 tips bij het kiezen van raamdecoratie’.