Staat er een badkamerrenovatie op het programma? Dan zijn er behoorlijk wat dingen waar je aan moet denken voordat je eindelijk kunt genieten van je nieuwe badkamer. Weet je niet waar te beginnen of waar op te letten bij het maken van het ontwerp en de indeling? We helpen je op weg.  

badkamer ontwerpen

First things first

Voor dat de sloophamer er tegenaan kan is het natuurlijk verstandig om eerst al een aantal zaken te hebben geregeld en uitgezocht. Wat dacht je van het sanitair en de materialen uitzoeken, de klussers en aannemers in te schakelen en… het allerbelangrijkst: badkamer ontwerpen.

Badkamer ontwerpen

Je kunt dit natuurlijk laten doen bij een badkamerspecialist – en dat is ook zeker aan te raden – maar het is verstandig om ook zelf eerst een schets te maken van je gewenste indeling. Houd bij het maken van de indeling rekening met zo veel mogelijk van de onderstaande punten. Uiteraard hoeft jouw eigen ontwerp lang niet zo precies te worden, als je er maar wel over na hebt gedacht bij het maken van het officiële ontwerp!

1. Moodboard maken

Waarschijnlijk heb je al een beetje een aanloop genomen door badkamer inspiratie op te doen en lekker te fantaseren over je ultieme droom badkamer. En vaak worden deze dromen nóg grootser nadat je hebt rondgekeken op Pinterest of bij een badkamerspecialist zoals Baden+. Heb je alles op een rijtje wat je mooi vindt? Maak dan een echt papieren moodboard met de wensen, ontwerpen, stijlen en materialen die je graag terug wil zien in jouw toekomstige badkamer. Op Pinterest mag je er gerust op los dromen, maar op je papieren moodboard kun je het iets realistischer in kaart brengen, want het moet natuurlijk wel allemaal passen. Zowel qua ruimte als budget!

2. Grote objecten
Begin allereerst met de grote objecten. Waar komt de douche, het wastafelmeubel, de radiator, het toilet en eventueel ook een bad. Bedenk ook hoe groot en in welke vorm deze moeten zijn. Kies je bijvoorbeeld voor een inloopdouche of een gesloten cabine? Komt er een enkele wastafel, of een dubbele?

3. Beweegruimte 

Houd bij het kiezen van de indeling in gedachten dat je genoeg ruimte tussen de hierboven genoemde onderdelen moet behouden. Een dubbele wastafel is inderdaad mooi en handig, maar is het wel realistisch als dit betekent dat je hierdoor veel minder beweegruimte hebt?

4. Deuren

Een ander aandachtspunt is de ruimte voor de deuren. Houd rekening met de draairichting van de badkamerdeur zelf, maar ook van de douchecabine. Wil je het liefst zo min mogelijk deuren die ruimte innemen, dan kun je ook kiezen voor een inloopdouche.

5. Ramen

De meeste badkamers hebben ramenen dat is niet voor niks. Dit is namelijk extreem belangrijk voor de ventilatie. Zit er nu nog geen raam in, overweeg dan absoluut er eentje toe te voegen.

6. Stopcontacten 

Je denkt er tijdens het ontwerpen misschien nog niet aan, maar ook stopcontacten zijn belangrijke aandachtspunten. Je voegt ze namelijk niet 1, 2, 3 toe als alles al is ingericht. Bedenkt dus van tevoren waar je de elektrapunten wil hebben en of die dus eventueel verlegd moeten worden.

7. Leidingen en afvoerbuizen 

Daarnaast is het ook mogelijk dat er leidingen verlegd moeten worden. Zeker wanneer je de indeling van je badkamer aan gaat passen. Houd hier ook rekening mee in je ontwerp (en je budget!)

8. Verlichting

Ook verlichting is heel belangrijk. Heb je ook een bad? Dan is buiten de basisverlichting ook sfeerverlichting aan te raden. Bijvoorbeeld door leuke wandlampjes, of door een mooi verlichte spiegel die ook warmer licht kan geven.

9. Opbergmogelijkheden

De hoeveelheid spullen die je op wil bergen in je badkamer verschilt per huishouden. Maar houd er toch rekening mee dat er in ieder geval genoeg ruimte moet zijn voor je handdoeken en verzorgingsproducten. Kies bijvoorbeeld voor een badkamermeubel met diepe lades, een spiegelkast of een aparte wandkast.

10. Ruimtelijk

Toch moet je opletten dat je je badkamer ruimtelijk houdt, en dus niet te vol zet met allerlei kasten en meubels. Is de badkamer klein? Dan kun je beter kiezen voor ondiepe meubelen die de hoogte ingaan. Verder is het aan te raden voor lichte kleuren te gaan, want ook dit oogt ruimtelijker.

Alles op een rijtje? Maak dan met deze wensen en info een maattekening met daarin alle aansluitingen en afmetingen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Baden+